Прес-центр2 вересня 2020, 10:09

В облдержадміністрації обговорили роботу клубних закладів

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай провів апаратну нараду облдержадміністрації. Під час заходу начальник управління культури, національностей та релігій ОДА Аліна Адамчук розповіла про стан, проблеми та перспективи розвитку клубних закладів у містах та районах області.

На початку доповіді вона зазначила, що для розвитку сучасних клубних закладів необхідно змінити форму діяльності, пріоритетним напрямом якої повинно бути відродження, збереження, розвиток і популяризація традиційної народної культури, а також створення умов для творчого, інтелектуального і духовного розвитку населення.

Спікер запевнила, що вирішення цього питання можливе завдяки спільній роботі обласної влади, міст, районів та ОТГ. Запропоновано наступні заходи з підтримки закладів: покращення матеріально-технічного забезпечення клубних закладів, підвищення фахового рівня спеціалістів, залучення населення до отримання культурних послуг.

На території Луганської області, підконтрольній українській владі, мережа клубних закладів повністю збережена і складає – 302 клуби (з них 265 у сільській місцевості).

При закладах діють 1746 клубних формувань, в яких займаються понад 20 тис. мешканців Луганщини. У порівнянні з 2018 роком кількість клубних формувань збільшилась на 63 одиниці, що свідчить про бажання людей брати участь у культурному житті громад.

Більшість будівель клубних закладів не ремонтувалися протягом десятків років і потребують встановлення системи опалення, водовідведення; капітального ремонту; оновлення обладнання, меблів, апаратури. Такі витрати є непомірно великими для місцевих бюджетів. Одним із шляхів поліпшення стану клубних закладів є участь у конкурсі проєктів та пропозицій регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів ДФРР.

Протягом  2017-2020 років облдержадміністрацією проводиться обласний конкурс проєктів місцевого розвитку. За цей період реалізовано
37 проєктів з виконання капітальних ремонтів та поліпшення матеріально-технічної бази клубних закладів.

Для збереження кадрового потенціалу та підвищення його фахового рівня необхідним стало впровадження системи підвищення рівня кваліфікації працівників, що не мають фахової освіти. Для забезпечення збереження та відновлення клубних закладів, підвищення кваліфікаційного рівня їх працівників управлінням культури, національностей та релігій облдержадміністрації розроблено Регіональну цільову програму розвитку клубних закладів у сільській місцевості на 2019-2021 роки.

Протягом 2015-2020 років в області організовано та проведено 3 Всеукраїнських, 70 повномасштабних обласних фестивалів. Активними учасниками різноманітних заходів обласного рівня стали Старобільський, Новоайдарський, Кремінський, Сватівський, Міловський, Троїцький райони, міста Лисичанськ, Рубіжне.

Аліна Адамчук озвучила можливі шляхи розв’язання кризової ситуації у роботі клубних закладів. Необхідно забезпечити та відновити будівлі, у яких розміщені клубні заклади, у тому числі шляхом оптимізації. Потрібно підтримати та розвивати кадровий потенціал сфери культури у містах та районах області, залучення молоді та проведення навчання для активістів громади. Також планується створити нові творчі самодіяльні колективи, впровадити сучасні інформаційні продукти та технології в сферу культури.