Прес-центр14 липня 2017, 20:07

В облдержадміністрації обговорили розвиток телекомунікаційної інфраструктури Луганщини

Сьогодні, 14 липня, у рамках робочої поїздки на Луганщину завітав член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський, який провів виїзне засідання Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при Міністерстві інформаційної політики України.

Відразу по приїзду він разом із заступником голови облдержадміністрації Юрієм Клименком завітав на Новоайдарщину, де ознайомився з ходом будівництва телевежі, замовником якого визначено Комунальне підприємство «Інноваційно-інформаційний центр».

Нагадаємо, що частина області, а саме Новоайдарський та Станично-Луганський райони, майже не охоплена українським теле- та радіосигналом у зв’язку з тим, що ці території покривалися з телевежі, розташованої у тимчасово окупованому Луганську.

Для вирішення цього питання Міністерством інформаційної політики України у власність територіальної громади Бахмутівської сільської ради за рахунок міжнародної технічної допомоги було передано антено-щоглову споруду висотою 134 м для її встановлення у Новоайдарському районі.

Повна вартість будівництва складає понад 17 000,0 тис. грн. На сьогодні вже змонтовано 48 метрів вежі. Ці роботи планується провести до кінця серпня. 

Будівництво знаходиться на постійному контролі голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза.

У нараді з питань розвитку телекомунікаційної інфраструктури Луганської області окрім Сергія Костинського та Юрія Клименка взяли участь директор Департаменту масових комунікацій облдержадміністрації Олександр Костенко, представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Луганській області Володимир Горобець, директор Луганської філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Віктор Дриндак, директор філії ПАТ «Національна суспільна телекомпанія України» «Луганська регіональна дирекція» Андрій Шаповалов, директор КП «Інноваційно-інформаційний центр» Дмитро Сурженко.

Відкриваючи нараду, Юрій Клименко запропонував обговорити проблемне питання: яке саме обладнання буде встановлене на телевежу. «А те, що вона буде здана в експлуатацію у визначений термін – немає сумніву», – зазначив він.

Також Юрій Клименко додав, що облдержадміністрація готова допомагати у вирішенні технічних питань.

У свою чергу, Сергій Костинський акцентував на важливості того, щоб завдяки побудованій телевежі люди змогли отримувати якісний сигнал, переглядати різноманітні українські телеканали та слухати улюблені радіостанції.

«До речі, зараз в нас є певний радіочастотний ресурс, який буде сконцентровано саме на цей об’єкт. Вже точно можна використовувати три канали для аналогового мовлення, прораховані частоти і для семи цифрових телеканалів. Ще три потужні частоти наразі прораховуються», – зауважив член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Питання забезпечення жителів населених пунктів на лінії розмежування засобами прийому цифрового сигналу було піднято Олександром Костенком. Адже, з переходом України на цифрове мовлення населення «сірої зони» може потрапити в так званий «інформаційний вакуум».

Для вирішення цієї проблеми Міністерством інформаційної політики буде ініційований законопроект щодо внесення змін у Держбюджет України на 2017 рік.

За словами Сергія Костинського, будівництво і обладнання вежі дозволить більш ніж вдвічі збільшити телеаудиторію та кількість радіослухачів на Луганщині.

«Принципово важливо максимально охопити сигналом територію області разом із «сірою зоною», а потім будемо намагатися його нарощувати. Ми беремо ці питання у розробку і зробимо все, щоб у Луганській області як можна швидше поширювалися теле- і радіомовлення. Тож, наразі вона є у пріоритеті в плані розвитку телерадіомовлення в Україні», – відзначив він.