Прес-центр26 квітня 2017, 18:04

В облдержадміністрації обговорили впровадження ініціативи прозорості видобувних галузей на Луганщині

26 квітня відбулось засідання «круглого столу» за темою: «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ): перспективи впровадження стандартів прозорості у видобувному секторі Луганщини».

Захід організований у рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей, який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID та за підтримки Луганської облдержадміністрації.

Участь у засіданні взяли заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко, заступник директора Департамент регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження  облдержадміністрації Марина Хозіна, керівники громадської організації «НОВА Енергія» та представники органів місцевого самоврядування видобувних регіонів Луганської області.

У своєму виступі Юрій Клименко зазначив, що Луганщина зацікавлена у прозорості видобувних галузей. «Облдержадміністрація позитивно відноситься до цього проекту. Ми налаштовані на ефективну співпрацю з громадськими організаціями та іншими об’єднаннями у напряму видобування».

Під час роботи «круглого столу» керівник відділу ГО «НОВА Енергія» Юрій Буц та керівник проекту Олена Агапова представили проект «ІПВГ: перспективи впровадження стандартів прозорості у видобувному секторі Луганщини».

Вони зауважили, що цей проект вже впроваджений у 51 країні світу. Його мета полягає в тому, щоб забезпечити прозорість в управлінні природними ресурсами та оприлюднити державні доходи від видобувного сектора, в першу чергу, для компаній нафтогазового, вугільного та залізорудного секторів.

У свою чергу, Марина Хозіна доповіла присутнім, що більша частина вугільної галузі, а саме – 96 % від загальних обсягів видобутку, знаходиться на тимчасової окупованої території.

На підконтрольній території України здійснюють виробничу діяльність підприємства – ПАТ «Лисичанськвугілля» та ДП «Первомайськвугілля» та з видобування газу ТОВ «КУБ-ГАЗ» і Філія газопромислового управління «Шебелинкагазвидобудування» ПАТ «Укргазвидобування».

Також вона зазначила, що більшість свердловин видобування газу розташовані поблизу лінії розмежування, тому на цей час – законсервовані.

Наприкінці засідання учасники обговорили питання щодо в просування ініціативи прозорості видобувних галузей в Луганській області.