Прес-центр15 лютого 2017, 15:02

В облдержадміністрації обговорили заходи щодо пропуску льодоходу та протидії повеней і паводків

Сьогодні, 15 лютого відбулось засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Його провів заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко. У заході взяли участь керівники структурних підрозділів ОДА, Головного управління ДСНС в Луганській області, райдержадміністрацій та правоохоронних органів.

 

На засіданні комісії розглядалися питання щодо підготовки місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади до пропуску льодоходу, повені і паводків у 2017 році.

 

Також йшлося про накопичення матеріальних цінностей до регіонального матеріального резерву для запобігання виникненню і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на території Луганської області. Обговорена тема щодо можливості надання компенсації на житло, зруйноване внаслідок надзвичайної ситуації, що виникла 29 жовтня 2015 року у м. Сватове.

 

Начальник Луганського обласного центру з гідрометеорології Володимир Болотецький доповів, що у верхів’ях річки Сіверський Донецьк у лютому фіксуються значний обсяг снігового покрову у межах 30-50 см. Наразі водність найбільших річок області становить 95-145% від місячної норми, а рівень промерзання ґрунту складає 20-30 см. Крім того, згідно проведеного аналізу, визначено, що у першій і другій декадах березня очікується весняний паводок. Зазначені дані, за словами доповідача, є свідченням підвищення температури у межах норми.

 

Облдержадміністрацією розроблено та запропоновано для затвердження рішення регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій план дій органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади щодо підготовки та пропуску льодоходу , повеней та паводків у 2017 році. Згідно цього документу планується оцінити поточний стан гребель і водопропускних споруд, забезпечити діяльність закладів соціальної інфраструктури у разі погіршення погодних умов.

 

«Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз приділяє особливу увагу наповненню регіонального матеріального резерву для запобігання виникненню і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, враховуючи стан, у якому перебуває Луганщина у зв’язку з військовою агресією. На його думку, перш за все, ми повинні бути готові до оперативної ліквідації наслідків ворожих обстрілів і забезпечити безперебійне функціонування життєво важливих об’єктів інфраструктури області», – наголосив Юрій Клименко.

 

Крім того розглянуто питання щодо надання компенсацій сватівчанам, чиє житло було пошкоджено внаслідок надзвичайної ситуації, що виникла 29 жовтня 2015 року.

 

Відповідно до пункту 1 статті 86 Цивільного кодексу України щодо Забезпечення житлом постраждалих внаслідок надзвичайних ситуацій здійснюється місцевими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування та суб’єктами господарювання шляхом надання житлових приміщень з фонду житла для тимчасового проживання; позачергового надання житла, збудованого за замовленням місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування та суб’єктів господарювання; будівництва житлових будинків для постраждалих та закупівлі квартир або житлових будинків.

 

Також було зазначено, що у залишках бюджетів Сватівської райдержадміністрації та Сватівської міської ради є достатня кількість коштів для виплати компенсації приватним власникам пошкодженого та зруйнованого житла та здійснення ремонтних робіт.