Прес-центр26 травня 2021, 16:05

В облдержадміністрації обговорювали стан екологічних платежів на Луганщині

Заступник голови облдержадміністрації Наталія Романенко провела робочу нараду щодо стану екологічних платежів у Луганській області.

Вона зазначила, що охорона навколишнього природного середовища є одним із пріоритетних напрямків регіональної політики та невід’ємною умовою сталого економічного та соціального розвитку Луганської області. Перед сучасним суспільством стоїть завдання не тільки зберегти природу, а й запобігти негативним наслідкам господарської діяльності людини в майбутньому. Відшкодування шкоди, спричиненої навколишньому природному середовищу, передбачається двома способами: в натурі або в грошовому вираженні.

Екологічний податок за своєю сутністю є компенсацією за шкоду, заподіяну навколишньому середовищу. Відтак, сума сплаченого екологічного податку повинна покривати витрати на фінансування заходів, необхідних для відновлення навколишнього середовища, відповідати сумі нанесеній навколишньому середовищу шкоди.

Надходження до екологічного фонду є одним з основних джерел з яких здійснюється фінансування природоохоронних заходів.

В ході засідання за участю Головного управління ДПС у Луганській області, Державної екологічної інспекції у Луганській області, Департаменту фінансів та Департаменту комунальної власності, майнових, земельних відносин, екології та природних ресурсів ОДА були обговорені питання щодо стану надходження екологічного податку до спеціального фонду місцевих бюджетів Луганської області за 2018-2020 роки та І квартал 2021 року, стану сплати підприємствами області екологічного податку за 2020 рік.

За підсумками наради надано відповідні доручення щодо посилення контролю за своєчасною, достовірною повнотою нарахування та сплати екологічного податку та сприянню Головному управлінню ДПС у Луганській області по здійсненню державного нагляду у сфері охорони навколишнього природного середовища для перевірки правильності визначення платниками податку фактичних обсягів викидів стаціонарними джерелами забруднення, скидів та розміщення відходів.

Слід зазначити, що питання надходження та використання екологічного податку є актуальним на державному рівні.

За словами заступниці Міністра з питань європейської інтеграції Ірини Ставчук Міндовкілля підтримує збільшення частки екологічного податку, який залишатиметься на місцях - до 70 % і цільове використання податку на СО2 - на кліматоохоронні заходи.