Прес-центр6 грудня 2016, 17:12

В облдержадміністрації переймаються проблемою водопостачання

6 грудня директор Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віталій Сурай на брифінгу розповів про ситуацію щодо водопостачання на комунальним підприємством «Попаснянський районний водоканал».

На початку доповіді він розповів про те що ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання», відповідно до попереджень про обмеження постачання електроенергії починаючи з 10 години 00 хвилин 1 грудня поточного року запланувало відключення об’єктів КП «Попаснянський районний водоканал», а саме: Петрівську насосну станцію 2-го підйому № 153 від 24.11.2016, насосні станції ЗФС-1 - ЗФС-3 № 377 від 22.11.2016, насосні станції Свєтличанська 2-го підйому, Занівська станція 2-го підйому і Занівський та Смолянинівський водозабори, підкачувальні насосні станції м. Попасна, м. Золоте, м. Гірське № 934 від 22.11.2016.

Зазначена ситуація призведе до припинення подачі питної води близько 30 тис. абонентів (в тому числі 8 загальноосвітнім закладам, 12 дитячим садкам, 4 медичним закладам), що знаходяться на території підконтрольній українській владі, та близько 1,2 млн осіб, які мешкають на тимчасово окупованій території. 

Також на ЗФС-2 в системі очищення води використовується рідкий хлор, без енергозабезпечення об’єктів зберігання якого може виникнути екологічна катастрофа для 1500 осіб та природного середовища. Особливо насторожує той факт, що відключення електропостачання у опалювальний сезон призведе до руйнації основного устаткування підприємства водопровідно-каналізаційного.
Крім того, відключення від мереж енергопостачання об’єктів КП «Попаснянський районний водоканал» у період низьких температур призведе до виходу з ладу технологічного обладнання насосних станцій, а також запірної арматури та трубопроводів внаслідок їх розморожування. Відсутність опалення приміщень, акумуляторні батареї підстанцій насосних станцій приведе їх у повну непрацездатність та унеможливить пуск об’єктів підприємства у подальшому. Окрім того, під загрозою зупинення опиниться робота теплопостачальних підприємств (12 котельні), що призведе до припинення подачі теплоносія до 71 житлового будинку, а також до розморожування теплових мереж.

1 грудня ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» в рамках попередження відключило насосні агрегати Петровської насосної станції 2-го підйому та ЗФС-1, що в свою чергу призвело до обмеження постачання питної води в об’ємах: 10 тис. м3 на добу на територію ОРЛО у напрямку м. Луганськ та 10 тис. м3 на добу у напрямку м. Стаханов.
А на 7 грудня отримано попередження про повне знеструмлення об’єктів КП «Попаснянський районний водоканал» від електроенергії по лінії 110 кВ, що призведе до повної зупинки підприємства і виникнення можливої ситуації описаної вище.

«Ніякої політичної складової у цьому питанні немає. Дії української сторони зумовлені тільки економічними причинами. Будуть гроші - буде вода», - наголосив Віталій Сурай.