Прес-центр23 грудня 2016, 15:12

В облдержадміністрації презентували Програму економічного і соціального розвитку Луганської області на 2017 рік

На засіданні колегії облдержадміністрації виконуюча обов’язки директора Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму ОДА Людмила Ахтирська розповіла про Програму економічного і соціального розвитку Луганської області на 2017 рік.

Як зазначила доповідач, основною метою програми є забезпечення розвитку реального сектору економіки і на цій основі поліпшення якості життя населення, максимально можливого зменшення негативних соціально-економічних наслідків, які виникли в області.

Для досягнення поставленої мети на 2017 рік визначено наступні пріоритети: створення конкурентоздатної регіональної економіки і рентабельного виробництва, продовольча безпека регіону, підвищення якості життя населення, будівництво і розвиток інфраструктури, підтримка підприємництва та збільшення ресурсної бази бюджетів усіх рівнів

Реалізація завдань структурних змін відбуватиметься за рахунок коштів, передбачених на фінансування державних і регіональних програм розвитку в Державному бюджеті України, місцевих бюджетах, за рахунок власних ресурсів суб’єктів господарювання, залучених коштів інвесторів та інших джерел фінансування.

У 2017 році прогнозується покращення ситуації і збільшення обсягів виробництва промислової продукції на 6,0 % та планується реалізувати продукції на суму 32,0 млрд грн. Головна мета розвитку вугільної промисловості області у 2017 році полягає в реальній можливості залучення потенціалу галузі та посилення енергетичної безпеки держави.

Також Людмила Ахтирська зазначила, що видобуток вугілля планується здійснювати на рівні 750 тис. тонн, що на 36 % більше ніж у 2016 році.

У електроенергетичній галузі заплановано відновлення роботи основних енергоємних підприємств та збільшення обсягів споживання електроенергії до 2650 млн кВ/год. Для з’єднання регіону з Об’єднаною енергетичною системою України прийнято рішення про будівництво Підстанції  500 кВ «Кремінська» із заходами ПЛ 500 кВ «Донська-Донбаська» та ПЛ 220 кВ «Кремінська-Ювілейна».

Видобування природного газу прогнозується на рівні 2016 року – 240,0 млн куб. м. Запланований на 2017 рік обсяг реалізації природного газу – 1350,0 млрд грн, або 103,8 % до 2016 року.

За прогнозними розрахунками у 2017 році виробництво валової продукції сільського господарства складе 4,2 млрд грн, що на 1,7 % більше рівня 2016 року. Збільшення обсягів валової продукції буде досягнуто за рахунок виробництва продукції рослинництва. У наступному році прогнозується збільшити обсяги виробництва зернових та зернобобових культур (1,2 %,) соняшника (3,2 %) картоплі (2,8 %), овочів (1,8 %).

 

Також прогнозується підвищення вартісних показників зовнішньоторговельного балансу області: зовнішньоторговельний оборот товарів прогнозується на рівні 881,5 млн доларів США, що на 6,6 % більше, ніж у 2016 році. При цьому експорт становитиме 486,3 млн доларів США, імпорт 385,2 млн доларів США.

У 2017 році істотний ресурс область розраховує отримати з Державного бюджету, за передбаченими в ньому бюджетними програмами:

-     державний фонд регіонального розвитку – 6,5 млрд грн;

субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад – 1500,0 млн грн;
субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій – 1000,0 млн грн;

-     при розподілі між регіонами область очікує залучити майже 500 (п’ятсот мільйонів гривень).

У рамках проекту «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України» Кабінетом Міністрів України затверджено 26 проектів розвитку Луганської області із загальним бюджетом 89,2 млн грн.

Виконання завдань Програми економічного і соціального розвитку Луганської області на 2017 рік дасть змогу найближчим часом стати Луганщині конкурентоспроможним регіоном з міцним підґрунтям для стабільного зростання економіки та мінімізації наслідків негативного впливу проведення антитерористичної операції на його території.