Прес-центр21 cічня 2020, 15:01

В облдержадміністрації розглянули Програму медичних гарантій від НСЗУ

Заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська разом з представниками Національної служби здоров’я України провела нараду з очільниками закладів охорони здоров’я, що надають вторинну медичну допомогу.

З 2020 року в України запроваджується програма медичних гарантій. У межах програми медичних гарантій буде визначено обсяг медичних послуг та лікарських засобів, які гарантуються населенню та оплачуються з державного бюджету на основі єдиних тарифів.

На початку зустрічі Катерина Безгинська привітала присутніх з минулими Новорічними та Різдвяними святами, підкресливши, що реформування сфери охорони здоров’я не повинно припинятися ні на мить.

«Кожен громадянин повинен бути забезпечений тим, на що він заслуговує – якісними та сучасними медичними послугами. Нашим першочерговим завданням є впровадження системи, що повинна втілити усі очікування людей», – сказала вона.

Директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Валентин Шкорубський відзвітував, що минулоріч при реформуванні закладів первинної медичної допомоги досягнуто істотних успіхів. Так, 68 % населення області обрали свого лікаря та уклали з ним відповідні декларації, збудовано 11 амбулаторій загальної практики сімейної медицини, впроваджується система телемедичного консультування (придбано 78 комплектів обладнання). Разом з цим триває укріплення матеріально-технічної бази в рамках підготовки до нової моделі фінансування. Так, протягом 2019 року, для закладів вторинної та третинної ланки придбано медичного обладнання на суму 98,227 млн грн та виконано ремонтних робіт на суму 156,612 млн грн. Придбано та отримано благодійним коштом 10 автомобілів швидкої медичної допомоги, у тому числі 3 автомобілі типу С придбані за кошти обласного бюджету.

Він зазначив, що у 2020 році відбудеться активна підготовка до впровадження нової моделі фінансування на рівні спеціалізованої медицини.

Директор Східного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України Наталія Будяк розповіла про Програму медичних гарантій, яка повинна бути впроваджена у поточному році. Зокрема, вона поінформувала присутніх про вимоги до надання послуг, які згруповані в пакети медичних послуг. Пакет медичних послуг – новий термін в сфері охорони здоров’я в Україні. Пакет медичних послуг складається, власне, з медичних послуг, до яких застосовується єдиний опис щодо специфікації послуг і до надання яких встановлюються єдині умови надання таких послуг. Також, всі послуги, що включені до пакету, будуть оплачені з використанням єдиного типу тарифу. Власне тариф може відрізнятися для різних послуг в пакеті, але підхід до оплати (наприклад, за глобальним бюджетом), не буде відрізнятися. Вимоги до медичних послуг, які будуть надаватися за Програмою медичних гарантій, розроблені для закладів (надавачів медичних послуг), які бажають укласти договір з НСЗУ. Формувалися вимоги на основі галузевих стандартів, уніфікованих клінічних протоколів надання медичної допомоги, примірних табелів матеріально-технічного оснащення, інших чинних нормативно-правових актів та міжнародних рекомендацій, які регулюють сферу надання медичних послуг.