Прес-центр9 cічня 2018, 16:01

В облдержадміністрації розглянуто механізм протидії спалахам АЧС на Луганщині

Заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко провів засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Луганській обласній державній адміністрації.

Під час заходу була розглянута епізоотична ситуація щодо розповсюдження  африканської чуми свиней (АЧС) територією України та Луганщини.

Усього, починаючи з 2012 року, на території 24 областей України  було зареєстровано 310 випадків АЧС.

У 2016 році в 16 областях нашої держави було виявлено 91 випадок АЧС та за 2017 рік  в Україні зареєстровано 162 випадки АЧС на території 24 областей.

Луганська область не стала винятком - протягом 2017 року зареєстровано 11 випадків АЧС, а саме: два у Старобільському, п’ять у Сватівському, два у Новоайдарському, по одному у Білокуракинському, Троїцькому районах – 1 у приватному господарстві.

Завдяки проведеним заходам недопущене розповсюдження, локалізовано та знято карантин з шести неблагополучних на АЧС пунктів. На цей час триває робота з ліквідації трьох спалахів АЧС у Сватівському, Новоайдарському та Старобільському районах.

Необхідно зазначити, що наприкінці 2017 року ситуація з африканської чуми свиней в області значно погіршилась. Так лише за грудень місяць зареєстровано три випадки захворювання свиней на АЧС.

При проведенні епізоотичних розслідувань щодо випадків виникнення захворювання на території області,  одним із основних джерел збудника інфекції є дика фауна, про що свідчить велика кількість тіл диких кабанів, виявлених під час проведення заходів з ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання на африканську чуму свиней в лісомисливських господарствах Новоайдарського та Сватівського районах.

Причинами розповсюдження африканської чуми свиней в дикій фауні на території Луганської області є збільшення популяції диких кабанів унаслідок заборони полювання протягом 2014-2017 років.

З метою ліквідації та недопущення  розповсюдження АЧС територією області вживаються заходи з оперативного контролю, керівництва та координації діяльності органів виконавчої влади, державних служб, підприємств, установ, зокрема, в 2017 році:

- проведено 6 засідань Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Луганській облдержадміністрації, на яких розглянуті питання щодо причин стрімкого розповсюдження збудника АЧС територією області та прийнято ряд рішень, спрямованих на ліквідацію, локалізацію та недопущення розповсюдження вірусу територією області;

- рішенням ДНПК при Луганській облдержадміністрації  затверджено План заходів щодо зниження популяції диких кабанів на території Луганської області;

- з керівництвом оперативно-тактичного угрупування «Луганськ» узгоджено заходи  та отримано дозвіл на депопуляцію та моніторинговий відстріл дикого кабана під час проведення заходів з ліквідації та недопущення розповсюдження АЧС;

- ведеться постійний державний ветеринарно-санітарний контроль за переміщенням свиней щодо системи ідентифікації тварин та  видачі ветеринарних документів;

- підрозділами Національної поліції в Луганській області  контролюється переміщення продуктивних тварин автошляхами Луганської області;

- територіальними органами Держпродспоживслужби області  проводяться бесіди з керівниками свиногосподарств області щодо епізоотичної ситуації з африканської чуми свиней в Україні, посилення заходів з профілактики (дотримання «закритого» режиму роботи).