Прес-центр19 лютого 2021, 12:02

В облдержадміністрації розглянуто питання погашення боргів підприємств з єдиного внеску

Перший заступник голови облдержадміністрації Олексій Смирнов провів засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Під час заходу розглянуто стан погашення заборгованості з єдиного внеску та страхових внесків до Пенсійного фонду України на 57 підприємствах області.

Олексій Смирнов зазначив, що станом на 1 січня 2021 року, заборгованість зі сплати єдиного внеску в цілому по області складала 2397 млн грн, з яких борг платників, розташованих на підконтрольній території та лінії зіткнення – 493 млн грн або 20,6 %.

Перший заступник голови ОДА звернув увагу на систематичне накопичення заборгованості зі сплати єдиного внеску підприємствами комунальної форми власності. В Луганській області існують підприємства, працівники яких, працюючи офіційно, не мають страхового стажу більше 10 років внаслідок несплати роботодавцями ЄСВ, а до 2011 року – страхових внесків до Пенсійного фонду. Це комунальні підприємства міста Лисичанська.

Окрему увагу було приділено проблемі несплати лікарняних на АТ «Лисичанськвугілля» при повному фінансуванні Фондом соціального страхування України.

Наприкінці засідання Олексій Смирнов зазначив, що метою роботи Комісії є сприяння погашенню заборгованості зі сплати ЄСВ та боргів до Пенсійного фонду. За результатами засідання місцевим органам влади доручено вжити вичерпних дієвих заходів щодо повного погашення заборгованості з єдиного внеску, особливо на комунальних підприємствах; про результати доповісти в травні на черговому засіданні обласної комісії.

Засідання відбулося за участі керівників структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади у режимі відеоконференції з територіями області.