Прес-центр15 грудня 2017, 12:12

В облдержадміністрації розглянуто стан погашення боргів із заробітної плати на підприємствах області

В облдержадміністрації відбулось засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, яке провів заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко.

Він розповів, що на даний час спостерігається тенденція зростання заборгованості в області, насамперед – на промислових підприємствах.

У зв’язку з цим це питання знаходиться на особистому контролі голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза.

Станом на 1 листопада заборгованість на підприємствах, які здійснюють свою діяльність на підконтрольній українській владі території складає 187 млн гривень, з них на економічно активних підприємствах – 176,3 млн гривень.

Директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонора Поліщук звернула увагу присутніх, що 85 % загальної суми заборгованості припадає на три підприємства вугільної та хімічної промисловості: ПрАТ «Сєвєродонецьке об'єднання Азот» – 84,3 млн гривень (45 % від загальної суми по області); ПАТ «Лисичанськвугілля» – 58,8 млн гривень (31 %); Відокремлений підрозділ «Донецька виконавча дирекція з ліквідації шахт» Державного підприємства «Об'єднана компанія «Укрвуглереструктуризація» – 16,2 млн грн (9 %).

На всіх інших боржників припадає 15 % суми заборгованості (27,7 млн грн). Було зазначено, що по цим підприємствам заборгованість, у порівнянні з початком 2017 року, зменшилася на 4 %.

Перший заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України Павло Баранов доповів про зростання заборгованості підприємств із сплати внесків до Пенсійного фонду: станом на 1 грудня сума боргу складає 940 млн гривень.

Також у заході взяли участь представники структурних підрозділів облдержадміністрації, керівництво Головного управління Пенсійного фонду України, Головного управління Держпраці у Луганській області, Головного управління Державної фіскальної служби та Головного територіального управління юстиції у Луганській області.

По закінченні засідання, Юрій Клименко дав доручення керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, керівникам міст та районів області, вжити низку заходів, взявши особистий контроль стан їх виконання.

Наступне засідання комісії заплановано провести в січні 2018 року.