Прес-центр25 червня 2020, 11:06

В облдержадміністрації відзвітували про протидію COVID-19 на території Луганщини

Заступник голови облдержадміністрації Наталія Романенко провела засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

На обговорення членів комісії було винесено питання заходів із протидії поширенню на території Луганської області COVID-19. На цю тему доповів заступник директора ДУ «Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України» Володимир Жданов.

Він повідомив, що станом на 24 червня 2020 року на території Луганської області зареєстровано за первинними діагнозами 545 підозрілих випадків захворювання на коронавірус, з них 75 випадків лабораторно підтверджені ПЛР-тестами у вірусологічній лабораторії ДУ «Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України». Інтенсивний показник складає 11,29 випадків на 100 тисяч населення. Одужало вже 54 хворих.

В інфекційних відділеннях Луганської області на стаціонарному лікуванні знаходиться 4 особи (Старобільськ – 2, Рубіжне – 2), 17 хворих лікуються амбулаторно (Новопсковський район – 4, Біловодськ – 2, Мілове – 1, Рубіжне – 9, Сєвєродонецьк – 1).

Основні показники щодо запровадження або послаблення карантинних заходів, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.06.2020 № 500: інцидентність по області за останні сім днів – 1,36; заповненість ліжок хворими по області – 2,4; середня кількість тестування – 18,97; коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 становіть 2,3%.

Показник динаміки зростання випадків інфікування COVID-19 не застосовується, оскільки сумарно за 7 днів по області інтенсивність реєстрації випадків на 100 тисяч населення складає 1,3.

Із 75 підтверджених випадків 22 випадки у хворих, які прибули із-за кордону, у 52 випадках зареєстрована місцева передача коронавірусної інфекції. Активно виявлено 22 особи, які знаходилися на самоізоляції у зв’язку з поверненням із-за кордону та не мали клінічних ознак хвороби.

У 42 випадках встановлено контакт з лабораторно підтвердженими випадками (родинні контакти).

При епідрозслідуванні випадків захворювання виявлено контактних 440 осіб, обстежені методом ПЛР – 389, серед яких виявлено 41 хворого – 10,5%.

Дослідження IgM/IgG методом ІФА проводять 4 приватних лабораторії та КНП «Біловодська багатопрофільна лікарня».

Лабораторія тестує всі зразки що доставлені закладами охорони здоров’я протягом 1-2 діб.

Відповідно до вимог наказу МОЗ України проводиться обстеження медичних працівників, які надають медичну допомогу хворим на COVID-19 в умовах стаціонару методом ПЛР, проведено 535 досліджень, результати негативні.

Методом ПЛР обстежено 611 осіб, які підлягають плановій госпіталізації. Виявлено 1 хвору особу при госпіталізації до пологового відділення.

З початку епідемії взято на облік 440 контактних осіб, з них медичних працівників – 150. Знято з обліку 332 особи, з них медичних працівників – 114.

За допомогою мобільного застосунку «Дій вдома» отримано 1102 повідомлення.

Станом на 24 червня в області перебувають на самоізоляції: 15 осіб, які хворіють на СOVID-19 та не потребують госпіталізації (лікуються амбулаторно); 108 осіб, що контактували з хворим на коронавірус, з них медичних працівників – 36; 425 осіб з використанням сервісу «Дій вдома», за якими здійснюється медико-санітарний нагляд. На обсервації 31 особа: КНП Станично-Луганське РТМО – 2, терапевтичне відділення Попаснянської центральної районної лікарні – 25, Петропавлівська лікарня – 4.

Кількість хворих на пневмонії – 35 (30 в стаціонарі та 5 амбулаторно).

За результатами доповіді та з урахуванням обговорення комісія вирішила:

ГУ Держпродспоживслужби в Луганській області, ГУ НП в Луганській області, управлінню Укртрансбезпеки у Луганській області спільно з органами місцевого самоврядування забезпечити проведення регулярних моніторингових перевірок стосовно дотримання вимог в умовах адаптивного карантину, а саме: маскового режиму, соціальної дистанції та здійснення визначених заходів дезінфекції в закладах громадського харчування, на об’єктах торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, ринках, у громадському транспорті.

Головам РДА, міським головам, головам ОТГ, керівникам ВЦА, ГУ Держпродспоживслужби в Луганській області, ГУ ДСНС України у Луганській області продовжити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення, у тому числі через ЗМІ, щодо необхідності дотримання заходів із запобігання захворюванню та подальшому поширенню COVID-19.

Департаменту охорони здоров’я ОДА, ДУ «Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України», ГУ НП в Луганській області, Луганському прикордонному загону імені Героя України полковника Євгенія Пікуса, головам РДА, міським головам, головам ОТГ, керівникам закладів первинної медико-санітарної допомоги посилити заходи щодо проведення протиепідемічного розслідування, обстеження та контролю в осередках поширення COVID-19, зокрема стосовно нагляду за особами, які спілкувалися з хворим, роз’єднання контактних осіб, організації екстреної профілактики серед осіб, що імовірно могли бути інфіковані, організації поточної та заключної дезінфекції в епідемічних осередках, санітарно-просвітницької роботи з населенням.