Прес-центр21 грудня 2017, 14:12

В облдержадміністрації відзвітували про виконання обласної програми соцзахисту чорнобильців

Під час засідання колегії про хід виконання Регіональної цільової програми соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2016-2018 роки розповіла розповіла заступник директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Олена Гарькавець.

Вона наголосила, що станом на 1 грудня на Луганщині області проживає 3879 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них: віднесені до I категорії – 1291, II категорії – 1238, III категорії – 782 особи; дружин померлих (загиблих) громадян ЧАЕС – 328, потерпілих  дітей – 235, дітей-інвалідів – п’ять осіб.

Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, провадився за двома основними напрямками – державними бюджетними програмами та обласною цільовою програмою на 2016-2018 років.

Робота із соціального захисту постраждалих громадян за рахунок державного бюджету ведеться у наступних напрямках:

1) доплата за роботу на радіоактивно забруднених територіях, збереження заробітної плати при переведенні на нижче оплачувану роботу та у зв’язку з відселенням, виплата підвищених стипендій та надання додаткової відпустки;

2) щомісячна грошова допомога у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування;

3) компенсація сім’ям з дітьми і виплата на безкоштовне харчування дітей;

4) компенсація за шкоду, заподіяну здоров’ю, допомога на оздоровлення у разі звільнення таких осіб з роботи;

5) обслуговування банківських позик, наданих на пільгових умовах до 1999 року;

6) організація і проведення санаторно-курортного лікування.

Для виконання цих завдань, з держбюджету станом на 1 грудня було виділено 12,6 млн гривень.

Мета обласної Програми – забезпечення соціального та медичного обслуговування постраждалих громадян, вирішення їх проблем і формування громадянської свідомості.

Діяльність у рамках програми здійснювалась за основними напрямами, а саме: надавалась правова допомога, підвищувався рівень правової обізнаності серед постраждалих шляхом проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи (консультації, «круглі столи», семінари), проводилось постійне обстеження умов проживання постраждалих з метою виявлення проблемних питань та надання матеріальної підтримки.

У 2017 році на виконання заходів обласної Програми заплановано – 2896,2 тис. гривень, у тому числі з обласного бюджету – 2229,1 тис. гривень; профінансовано на загальну суму – 2289,7 тис. гривень, з них з обласного бюджету – 1890,3 тис. гривень.

Програма дозволила в 2017 році сприяти вирішенню проблем оздоровлення постраждалих громадян, підвищенню рівня правової обізнаності серед громадян, залученню дітей та молоді для проведення заходів до Дня Чорнобильської трагедії.

Луганський обласний клінічний онкологічний диспансер, який відновив свою роботу у м. Кремінній став спеціалізованим медичним закладом для комплексного медичного забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. На ці потреби у 2017 році Луганській області виділено 79,4 тис. гривень за бюджетною програмою.

З нагоди 31-ої роковини Чорнобильської трагедії та з метою вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС в області було організовано багато культурно-просвітницьких заходів.