Прес-центр6 вересня 2016, 15:09

В облдержадміністрації вирішували проблему з організацією сертифікації насіння та посадкового матеріалу

6 вересня під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Володимира Гуца та за участю в.о. директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Любов Бескоровайної, в.о. директора Департаменту комунальної власності, земельних і майнових відносин облдержадміністрації Вадима Кваса та в.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області Ріти Холоденко.

 

Як зазначила в.о. директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Любов Бескоровайна, сьогодні в області є проблема з організацією сертифікації насіння, посадкового матеріалу та насіння сільськогосподарських культур.

 

Лабораторії для перевірки насіння на посівні якості, які знаходяться у районних центрах, підвідомчі Державній інспекції сільського господарства в Луганській області, яка на даний момент перебуває у стадії ліквідації.

 

Тож функції по сертифікації насіння і садівного матеріалу покладені на Державну службу з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів. На даний момент, на державному рівні порядок передачі майна та переведення кадрів лабораторій відсутній.

 

У листопаді 2016 року закінчується термін акредитації лабораторій, що призведе до їх закриття. Це фактично означає  загрозу зриву весняної посівної кампанії, оскільки  сільгоспвиробники будуть позбавлені можливості провести перевірку насіння ярих культур під урожай 2017 року.

 

З зазначених вище причин, є проблема і з формуванням атестаційних комісій, які визначають суб’єктів господарювання, що мають право виробництва та реалізації насіння і садівного матеріалу, та веденням Реєстру виробників насіння.

 

Підсумовуючи  обговорення можливих варіантів розв’язання питань, Володимир Гуц, зазначив, що така ситуація типова для всієї України та доручив Департаменту агропромислового розвитку  облдержадміністрації звернутись до Кабінету міністрів України із обґрунтованими пропозиціями про передачу майна насіннєвих лабораторій у комунальну власність, а функцій ведення Реєстру виробників насіння і садівного матеріалу – Департаментам агропромислового розвитку.