Прес-центр10 серпня 2018, 15:08

В оренді перебувають понад 3,3 тис. га водного фонду області

Сьогодні, 10 серпня, відбулась робоча нарада з питань користування земельними ділянками водного фонду та водними об’єктами на підставі договорів оренди земель водного фонду, а також водних об’єктів, укладених районними державними адміністраціями до 1 липня 2013 року.

Для участі в обговоренні цих питань були запрошені орендатори таких об’єктів.

Вітаючи присутніх на нараді, директор Департаменту комунальної власності, земельних та майнових відносин облдержадміністрації Сергій Олейніков повідомив, що сьогодні на підконтрольній українській владі території області 131 особа орендує земельні ділянки водного фонду та водні об’єкти загальною площею понад 3,3 тис. га.  

Він зазначив, що переважна більшість договорів оренди потребують внесення відповідних змін до них, оскільки укладені без розроблення необхідна документації із землеустрою. З зазначених причин внесення відомостей про орендовані земельні ділянки до Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно наразі не можливе.

Крім цього, на цей час необхідне проведення нормативної грошової оцінки земель водного фонду.

Також у ході аналізу діючих договорів, укладених райдержадміністраціями, встановлено, що більшість з них мають довготривалий термін дії та сільськогосподарське призначення.

Сьогодні зі 120 договорів оренди внесено дані в Національну кадастрову систему по 50 земельним ділянкам під водними об’єктами, з яких 28 – з цільовим призначенням для інших сільськогосподарських потреб, 7 – для риборозведення, 15 – для інших потреб.

По 33 земельним ділянкам під водними об’єктами кадастрові номери визначені, проте не присвоєні, по 37 земельним ділянкам інформація в Національну кадастрову систему не внесена.

Крім цього, учасникам наради надані рекомендації щодо внесення діючих змін договорів оренди земель водного фонду у комплексі з водними об’єктами та водних об’єктів в частині розміру орендної плати за водні об’єкти, а також до договорів оренди земель водного фонду в частині приведення річної суми орендної плати до вимог податкового законодавства.