Прес-центр2 серпня 2017, 11:08

В рамках «Північної ініціативи» NEFCO на Луганщині впроваджуються 25 проектів з енергоефективності

Сьогодні, 2 серпня, у Агенції регіонального розвитку Луганської області відбулась зустріч заступника голови облдержадміністрації Вадима Данієляна,  керівників структурних підрозділів ОДА з представниками Норвезької північної фінансово-економічної корпорації щодо реалізації інвестиційної діяльності в області.

Під час зустрічі старший інвестиційний менеджер Амунд Бейтнес розповів, що на сьогоднішній день в Україні успішно реалізується більше ста проектів, в тому числі з модернізації систем централізованого теплопостачання, підвищення енергоефективності шкіл, дитячих садків, лікарень, вуличного освітлення, водопостачання та очищення стічних вод, утилізації твердих відходів, міського транспорту тощо.

Зокрема, в Луганській області реалізується програма «Північна ініціатива», яка спрямована на енергозбереження та гуманітарну підтримку.

Одними з перших проектів у місті Сєвєродонецьк стали проекти по освітленню вулиць та  трьох дитячих садків. На сьогодні в програмі схвалено 25 проектів,  в процесі розробки ще 11.

Також Амунд Бейтнес підкреслив, що програма перебуває на «п’ятій хвилі», де діють16 проектів, націлених на енергозбереження.

«П’ята хвиля» відрізняється від попередніх тим, що підключена кредитна частина, в якій видаються кошти під 3 % річних на строк до 5 років, у розмірі до 400 тис. євро в гривневому еквіваленті. Але, населені пункти, які знаходяться поблизу лінії розмежування будуть фінансуваться на грантовій основі.

Наприкінці зустрічі сторони обговорили перспективи та напрямки майбутньої співпраці.