Прес-центр7 травня 2022, 15:05

В Україні створять Держреєстр пошкодженого та знищеного росією майна українців. Власників зруйнованого житла звільнять від сплати за комунальні послуги

Кабінет Міністрів України розширив перелік об’єктів нерухомого майна, які можуть бути включені до Державного реєсту майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації.

Відтепер до Держреєстру можна буде подати інформаційне повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно щодо всіх видів об’єктів нерухомого майна, об’єктів будівництва, щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт, їх складових, спільного майна багатоквартирного будинку, а також лінійних об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури (зокрема, лінійних об’єктів енергетичної інфраструктури).

Разом з тим до переліку суб’єктів, які мають право подати інформаційні повідомлення, включені спадкоємці фізичних осіб та юридичні особи.

Держреєстр функціонуватиме як єдина державна інформаційно-комунікаційна система, що призначена для збирання, накопичення, обліку, обробки, зберігання та захисту інформації про пошкоджене та знищене нерухоме майно, просторові координати об’єктів, осіб, нерухоме майно яких пошкоджено або знищено, шкоду та збитки, завдані внаслідок пошкодження такого майна.

Держателем Реєстру пошкодженого та знищеного майна буде Мінінфраструктури, адміністратором – державне підприємство «ДІЯ», що належить до сфери управління Мінцифри.

Доступ до інформаційних повідомлень щодо пошкодженого або знищеного житла окрім державних органів матимуть: органи місцевого самоврядування, виконавці комунальних послуг, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, управителі багатоквартирних будинків, гуртожитків, житлово-будівельних (житлових) кооперативів, які забезпечують утримання відповідних будинків. Завдяки цьому суб’єкти господарювання гарантовано отримуватимуть достовірну інформацію стосовно руйнацій і зможуть швидко звільняти від сплати за комунальні послуги власників зруйнованого житла.

Детальніше із постановою Кабінету Міністрів України можна ознайомитись за посиланням: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-postanov-kabinetu-mini...