Прес-центр24 травня 2022, 16:05

В Україні заборонено символіку, яку використовує рф у війні проти України

рф визнано державою-терористом, ціллю політичного режиму якої є державний геноцид українського народу, фізичне знищення та масові вбивства громадян України. А також вчинення міжнародних злочинів проти цивільного населення, використання заборонених методів війни, руйнування цивільних об’єктів та об’єктів критичної інфраструктури, створення штучних гуманітарних катастроф в окремих регіонах України.

22 травня Верховна Рада з урахуванням пропозицій Президента України ухвалила закон про заборону пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії рф як держави-терориста проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну.

Документом запроваджено норми щодо захисту України в інформаційній сфері та засади боротьби з російським нацистським тоталітарним режимом в Україні. Для опису військових злочинів росії проти нашої держави мають використовуватися такі терміни: «держава-терорист», «пропаганда російського нацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку російської федерації як держави-терориста», «символіка військового вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну».

Зокрема, використання латинських літер «Z», «V» окремо, без правомірного контексту або в контексті виправдання збройної агресії, або шляхом заміни цими літерами кириличних літер «З», «С», «В», «Ф» чи інших літер в окремих словах з візуальним акцентом на цих літерах пропонується визнати символікою військового вторгнення росії в Україну. Верховною Радою ухвалено і пропозиції Глави держави, який запропонував розширити перелік випадків, коли допускається використання зазначеної символіки і відсутні ознаки пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму.

Йдеться про використання її в експозиціях музеїв, тематичних виставках, бібліотечних фондах, для наукової діяльності, під час реконструкції історичних подій, а також у підручниках та інших матеріалах наукового, освітнього та навчального характеру. Водночас парламент підтримав пропозицію Президента про необхідність заборонити діяльність не тільки проросійських політичних партій, а й проросійських громадських організацій, програмні цілі або дії яких спрямовані на пропаганду російського нацистського тоталітарного режиму.

Вчора, 23 травня, Закон «Про заборону пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії Російської Федерації як держави-терориста проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну» переданий на підпис Президенту України.