Прес-центр27 квітня 2018, 09:04

Важливо: Абітурієнти з непідконтрольних територій вступатимуть до вишів або ПТНЗ за спрощеною процедурою

Вже третій рік поспіль абітурієнти з Криму і тимчасово непідконтрольної частини Донбасу зможуть вступати до українських вишів або ПТНЗ за спрощеною процедурою – без складання ЗНО.

Також для вступу їм не треба буде мати при собі паспорт та шкільний атестат. Вступити за спрощеною процедурою можна з 4 червня до 28 вересня через освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна».

Зокрема, освітні центри «Донбас-Україна» створюються на базі підконтрольних українській владі закладів вищої освіти Донеччини та Луганщини та переміщених вишів.

Для вступу за спрощеною системою абітурієнту потрібно приїхати до освітнього центру, подати заяву та заповнити освітню декларацію. Після цього необхідно пройти державну підсумкову атестацію з двох предметів (українська мова, історія України) і скласти вступний іспит з одного предмета, визначеного ВНЗ, або творчий конкурс.

Також у школі, закріпленій за освітнім центром, необхідно буде отримати, тимчасову довідку – її протягом трьох місяців потрібно замінити на документ про освіту державного зразка (атестат). Впродовж року можна отримати додаток до нього. Для цього треба пройти річне оцінювання на базі загальноосвітнього навчального закладу, який закріплений за освітнім центром.

Вступати через освітні центри можуть як особи, що не мають українського документу про освіту та сертифікатів ЗНО, так і ті, хто має такий документ та сертифікати ЗНО 2016, 2017 або 2018 років.

У середньому процедура вступу триває близько трьох-чотирьох днів.

Для вступників з Донбасу традиційно працюватиме «гаряча лінія», де надаватимуть консультації щодо вступу.

Загальний номер для консультацій – 0 800 504 425. Номер «гарячої лінії» освітнього центру «Донбас-Україна» у Краматорську – 0 800 50 45 22 та у Сєвєродонецьку – 0 800 50 45 11.

Усі дзвінки безкоштовні.

Для вступників з Криму діятиме спеціальна квота, а для абітурієнтів з Донбасу у вишах будуть передбачені фіксовані обсяги держзамовлення. Крім того, їх першочергово забезпечуватимуть гуртожитками на період навчання.

За матеріалами Міністерства освіти та науки України