Прес-центр26 жовтня 2018, 15:10

Важливо: Прем’єр-міністр доручив погасити борги перед шахтарями ДП «Лисичанськвугілля»

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман відреагував на звернення Луганської облдержадміністрації та скликав нараду з проблемних питань вугільної галузі та погашення заборгованості із заробітної плати перед шахтарями. У нараді взяв участь заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко, який доповів Прем’єр-міністру про ситуацію на шахті ім. Капустіна ВАТ «Лисичанськвугілля», де продовжується підземний страйк, а також про загрозу та можливі наслідки зупинки єдиного в області генеруючого підприємства Луганської ТЕЦ через припинення поставок антрациту з території Російської Федерації.

Прем’єр-міністр доручив директору ДП «Держвуглепостач» вирішити ці питання, а також принципово переглянути підхід до інвестування у розвиток вугільної галузі.

Він висловив незадоволення роботою керівників вугільної галузі України та ініціював негайну підготовку покрокового плану дій – до кінця року та на 2019 рік – для усунення існуючих диспропорцій та неефективного управління процесами, передусім фінансовими. Адже під програми модернізації кошти виділяються, але врешті-решт вони спрямовуються на погашення різниці між високою собівартістю вугілля, добутого на державних шахтах, і його ціною на ринку, яка є суттєво нижчою.

Володимир Гройсман акцентував, що є перспектива зростання споживання українського вугілля. Отже, треба збільшувати видобування, інвестувати у видобуток, в умови праці шахтарів.