Прес-центр3 квітня 2020, 11:04

Важливо: у Сєвєродонецьку запрацювала лабораторія для ПЛР-досліджень на коронавірус

Лабораторія акредитована за стандартом ІSО:15189. Наразі таких закладів в Україні усього вісім. Її персонал має досвід  ПЛР-досліджень та пройшов цільове навчання.

«Відкриття лабораторії надає нам можливість приблизно на дві доби швидше встановити діагноз. Раніше відібраний матеріал ми відправляли до Києва та очікували на результат. Зараз все робитиметься в області. Розгорнутий аналіз показує набагато точніший результат на наявність коронавірусу, ніж експрес-тести», – наголосив голова обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай.

Як повідомив заступник директора ДУ «Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України» Володимир Жданов, на Луганщині є достатня кількість тестів – можна зробити понад 5000 досліджень.

«Більш швидке отримання результату дозволить терміново впроваджувати протиепідемічні заходи. Тобто, при позитивному результаті тесту на коронавірус ми одразу визначаємо контакти хворого і відтепер маємо можливість скоріше ізолювати цих людей від інших. Наразі це єдиний ефективний метод діагностики коронавірусу, заснований на полімеразній ланцюговій реакції», – зазначив він.

Обладнання для лабораторії надано Всесвітньою організацією охорони здоров’я, за підтримки голови облдержадміністрації Сергія Гайдая позачергово зроблена наладка.

Володимир Жданов також зауважив, що дослідження проводяться не усім бажаючим, а лише тим, у кого є певні медичні показання. Загалом можна зробити мінімум 12-15 тестів упродовж доби.

Лабораторія розташована на базі ДУ «Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України» в Сєвєродонецьку.