Прес-центр18 червня 2018, 16:06

Важливо: в області посилено заходи щодо недопущення торгівлі дикорослими грибами

Про це йшлося на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Його сьогодні, 18 червня, провела заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик.

Про заходи щодо запобігання отруєнь населення Луганської області дикорослими грибами доповіли директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Валентин Шкорубський та начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області Володимир Єсипов.

Ольга Лішик наголосила, що наразі важливо, посилити інформаційну кампанію в закладах освіти та соціальної підпорядкованості, особливо у Лисичанську та Попаснянському районі (де сталися відповідні випадки отруєння дикорослими грибами).

Під час наради повідомлено, що за наявними фактами отруєнь фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області терміново проведені розслідування цих випадків та збір оперативної інформації для виключення можливого зв’язку.

Крім того, створено робочу групу щодо запобігання погіршенню санітарно-епідемічної ситуації в області, видано наказ з вимогою посилення контролю керівниками агропродовольчих ринків за недопущенням фактів реалізації дикорослих грибів на ринках та прилеглій території, активізації санітарно-просвітницької роботи.

Проведено широкомасштабну санітарно-просвітницьку роботу щодо запобігання отруєнням дикорослими грибами для широкого загалу населення.

Станом на сьогодні санітарно-епідемічна ситуація щодо отруєнь серед населення області розцінюється як напружена та нестабільна.

Постраждалим надається необхідна медична допомога.

За підсумками наради органам влади на місцях та відповідним службам доручено вжити заходів щодо заборони і недопущення торгівлі дикорослими грибами та грибною продукцією домашнього виготовлення, посилити відповідну роз’яснювальну та санітарно-просвітницьку роботу, Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації слід вжити заходів щодо забезпечення лікувально-профілактичних закладів, у першу чергу тих, що мають реанімаційні і токсикологічні відділення, необхідними засобами тощо.