Прес-центр15 вересня 2016, 11:09

Від укусів тварин в області постраждали та звернулися за антирабічною допомогою 857 осіб

У Луганській області склалася напружена ситуація щодо захворюваності на сказ серед диких, сільськогосподарських та домашніх тварин, що у свою чергу є реальною загрозою для виникнення зараження цією смертельно небезпечною хворобою людей.    За вісім місяців поточного року в нашому регіоні зареєстровано 23 неблагополучних пункти щодо сказу, в яких захворіла 41 тварина, – повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Луганській області.

Згідно інформації лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України в Луганській області за цей період від укусів тварин в області постраждали та звернулися за антирабічною допомогою 857 осіб, з них 461 – призначено щеплення проти сказу.  

З початку 2016 року в Україні зареєстровано 3 випадки сказу серед людей.

Вилікувати сказ неможливо, але можна запобігти цьому захворюванню. Єдиними заходом попередження сказу у людини, яка постраждала від хворої тварини, є щеплення (антирабічне лікування).

Для запобігання захворювання на сказ домашніх тварин, їм щорічно потрібно робити профілактичні щеплення, тоді вони не захворіють і не становитимуть загрози для людей. Для проведення безкоштовної вакцинації тварин Вам необхідно звернутись до Держпродспоживслужби за місцем проживання.

 

Додатково:

Сказ – особливо небезпечна інфекційна хвороба людей і тварин, яка завжди призводить до летальних наслідків. У дикій природі сказ поширений серед лисиць, вовків, єнотів, куниць, борсуків, кажанів.

У хворих на сказ тварин змінюється поведінка. Дикі тварини втрачають страх, наближаються до людської оселі, нападають на домашніх тварин або на людей. Хворі домашні тварини можуть бути неспокійними або пригніченими, відмовляються від їжі та води, кусають, дряпають хазяїв, нападають на інших людей.

Тварину, яка покусала чи подряпала людину, не треба вбивати. Її необхідно прив’язати, або замкнути в окремому приміщенні. За твариною впродовж 15 діб встановлюється ветеринарне спостереження. Якщо по закінченню цього строку ознак сказу немає – тварина здорова, що повинен засвідчити ветеринар. Тоді можна уникнути антирабічного лікування, але це вирішує лікар.