Прес-центр3 cічня 2017, 09:01

Від затягування пасків ми переходимо до поступового підвищення доходів українців – Глава держави

Президент Петро Порошенко наголошує, що його основним завданням на наступний рік буде створення належних політичних умов, для того, щоб зафіксувати і прискорити розпочате економічне зростання, пришвидшити і поглибити реформи.

«Зараз, коли мінімальна заробітна плата складає 3200 грн. вже з 1 січня – це точно набагато краще ніж 1450 грн., які виплачувались у листопаді, і 1600 грн., які виплачувались в грудні. З Нового року підвищуємо зарплату вчителям та лікарям. В 2017 році  будуть виділені безпрецедентні кошти на ремонт та будівництво доріг. Продовжується децентралізація, перерозподіл ресурсів на користь місцевих громад», - сказав Петро Порошенко під час робочої поїздки до Донецької області.

«Від затягування пасків ми переходимо до поступового підвищення доходів різних верств нашого суспільства. Є обережні підстави вважати, що найважче в соціально-економічній сфері – нарешті вже позаду», - зазначив Президент.

За його словами, українська економіка пережила шок від воєнних дій та не менш агресивного закриття Росією свого ринку для наших товарів. Рівно як і шляхів для їхнього експорту в треті країни, перекривши їх транзит. «Це була справжня торговельна й транзитна блокада, яка завдала потужного удару по рівню життя українців», - додав він.

Глава держави підкреслив, що попри ці труднощі, «ми вистояли й адаптувалися до нових умов, нам вдалося відновити зростання». «Але дякувати в цій ситуації треба насамперед народу України – за те, що люди з розумінням поставилися до об'єктивних труднощів. За витримку в цей час соціальних негараздів», - наголосив Петро Порошенко.

Президент зазначив, що міжнародні партнери України, оцінюючи наш рух на шляху реформ об’єктивно, неупереджено, визнають, що за два з половиною роки ми зробили й робимо більше, ніж протягом двох десятиліть до того. 

«В той же час, очевидно, що прогрес поки що недостатній для того, щоб позитивні зрушення повною мірою відчуло українське суспільство. Претендувати на вищу оцінку влада зможе лише тоді, коли забезпечить відчутне зростання рівня життя. Тому основним своїм завданням на наступний рік бачу створення належних політичних умов, для того, щоб зафіксувати розпочате економічне зростання і прискорити його, пришвидшити і поглибити реформи», - підкреслив Глава держави.

Петро Порошенко наголосив, що ґрунт, на якому ми виплекали паростки відновлення, ще недостатньо міцний.  «Не так вже й багато треба зусиль, щоб все що зроблене, все вистраждане зійшло нанівець. І марними виявилися і зусилля влади із стабілізації ситуації, і ті економічні втрати й негаразди, які пережили люди. Досягнуте важливо зберегти, лише за такої умови ми його зможемо примножувати», - додав він. 

«Все буде гаразд, дорогі українці, якщо ми з вами не дозволимо окремим політиканам обнулити результат, досягнутий, я би навіть сказав, вистражданий суспільством такою дорогою ціною», - сказав Президент.

Глава держави привітав з прийдешнім Новим роком всіх присутніх, мешканців Маріуполя, і весь Донбас як невід’ємну частину України: «Хотів би з особливо теплими словами звернутися до тих, хто по той бік тимчасової лінії розмежування душею й серцем з Україною: Дорогі наші співвітчизники, російська окупація – тимчасова. Ми обов’язково об’єднаємося. Україна – єдина, і ми єдині».

 

http://www.president.gov.ua/news/vid-zatyaguvannya-paskiv-mi-perehodimo-...