Прес-центр24 листопада 2015, 10:11

Відбулося засідання «круглого столу» з обговорення проекту Регіональної цільової програми «Залучення інвестицій, розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва в Луганській області на 2016-2017 роки»

Під головуванням першого заступника голови обласної держадміністрації Єлизавети Пушко-Цибуляк відбулося засідання «круглого столу» з обговорення проекту Регіональної цільової програми «Залучення інвестицій, розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва в Луганській області на 2016-2017 роки».

Також у роботі засідання взяли участь директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі, зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації Андрій Скубак, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації та територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, члени регіональної ради підприємців при облдержадміністрації, науковці, представники недержавних і громадських організацій.

Єлизавета Пушко-Цибуляк зазначила, що Програму було розроблено  за особистим дорученням голови обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Георгія Туки. «Мета Програми – створення ефективної системи залучення інвестиційних ресурсів та сприятливих умов для розвитку й підвищення конкурентоспроможності малого і середнього бізнесу, ефективне використання їх потенціалу, як одного із важливих чинників вирішення економічних і соціальних проблем. Обласна влада має намір робити максимум можливого для вирішення проблем підприємців», – підкреслила вона.  

Над створенням Програми працювали Департамент економічного розвитку, торгівлі, зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності разом з регіональною радою підприємців при облдержадміністрації, залучивши до цього обласний центр зайнятості, ДП «Луганський регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації», Луганську регіональну торгово-промислову палату, Проект ПРООН «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні» в Луганській області та громадськість.

Внаслідок військової агресії проти України та окупації окремих територій області, у 2014 році, в порівнянні з попереднім, значно зменшилися показники діяльності суб'єктів малого та середнього підприємництва.

На території, підконтрольній українській владі, на початок поточного року діяло 20710 суб'єктів малого та середнього бізнесу. З них: 185 середніх підприємств, 2515 малих і 18 010 фізичних осіб-підприємців.

За минулий рік кількість малих підприємств знизилася на 12,9%, фізичних осіб-підприємців – на 14,4%.

Відповідно зменшилася й кількість зайнятих у малому і середньому підприємництві майже до 70 тисяч осіб, або на 14,7%.

Розподіл суб'єктів малого та середнього підприємництва на території області носить диспропорційний характер. Значна частина підприємницьких структур зосереджена, в основному, у промислово розвинених містах обласного значення.

Було зазначено, що одним із найважливіших елементів поліпшення економічної ситуації в Луганській області, є залучення вітчизняного та іноземного інвестиційного капіталу, спрямованого на сферу виробництва. Але розраховувати на залучення інвестицій можна тільки за умови створення сприятливого інвестиційного клімату, основними елементами якого є прогнозована і стабільна податкова політика з визначеним рівнем податків, надійні гарантії та захист інтересів і прав інвесторів.

За джерелами фінансування очікується зростання частки власних коштів підприємств, банківських кредитних ресурсів у формуванні капітальних інвестицій. Передбачається збільшення частки бюджетного фінансування. Також очікується зростання обсягів надання державних гарантій для фінансування інвестиційних проектів.

Програмою передбачено реалізацію заходів за наступними напрямками:

1. Впорядкування нормативного регулювання підприємницької діяльності.

2. Фінансово-кредитна та інвестиційна підтримка.

3. Ресурсне та інформаційне забезпечення.

4. Формування інфраструктури підтримки підприємництва.

5. Профорієнтаційна підготовка та перепідготовка кадрів для сфери малого і середнього підприємництва.

6. Цільові проекти та підпрограми:

- участь підприємницьких структур у реалізації проекту Програми розвитку ООН в Україні  «Оперативне реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні»;

- реалізація за участю малого і середнього підприємництва  проекту Програми розвитку ООН в Україні  «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»;

- реалізація підпрограми «Підтримка та розвиток підприємницької діяльності у сільській місцевості».

Серед запланованих Програмою заходів передбачено:

- створення інвестиційного фонду та фінансування інвестиційних проектів суб'єктів господарювання (на поворотній основі). Із обласного бюджету на зазначений захід планується виділити 20 млн грн;

- проведення обласного форуму «Влада і бізнес-партнери»;

- проведення семінарів, тренінгів та круглих столів, у тому числі
     семінару на тему: «Актуальні проблеми розвитку підприємництва»;

- проведення виставок-ярмарків для місцевих товаровиробників;

- створення соціальної торговельної мережі (комунальної власності) з широким представленням товарів місцевого виробництва;

- створення обслуговуючих кооперативів по зберіганню та переробці сільгосппродукції;

- допомога суб'єктам підприємництва у підготовці інвестиційних
      проектів за євростандартами;

- супровід інвестиційних проектів у пріоритетних для Луганської області напрямках.

Крім того, реалізація заходів Програми дозволить залучити до підприємницької діяльності молодь, малозабезпечені верстви населення, сприятиме скороченню рівня безробіття, надасть можливість підвищити соціальну захищеність найманих працівників.

Разом із тим мале і середнє підприємництво за сприятливих умов залучення інвестицій здатне стати основою економічного процвітання, рушійною силою інноваційного розвитку і формування конкурентного середовища, що є важливим фактором економічної інтеграції України до європейської спільноти країн.