Прес-центр23 квітня 2021, 09:04

Відбулося засідання Комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків

У форматі онлайн відбулося засідання Комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків «З питань запобігання та протидії домашньому насильству», яка працює на національному рівні.

Головою Комісії є Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.  До складу включені представники Офісу Президента України, міністерств, урядові уповноважені з питань ґендерної політики та з прав осіб з інвалідністю.

Зі своїми колегами з інших областей України до заходу долучилася заступниця голови Луганської облдержадміністрації Катерина Безгинська, яка є уповноваженою з питань забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків.

Відкриваючи засідання, дружина Президента України Олена Зеленська привітала затвердження Урядом Плану невідкладних заходів із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства, а також постанови КМУ, яка визначає порядок та умови отримання субвенції з державного бюджету місцевими бюджетами на створення спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб.

Під час засідання обговорено питання стану запобігання та протидії домашньому насильству. Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова зазначила, що домашнє насильство – це латентне явище і важливо працювати над ментальними змінами у відношенні до нього як у населення, так і у фахівців, зокрема, із правоохоронних органів, судової системи, соціальних служб.

Учасникам презентовано дорожню карту вдосконалення роботи Урядової «гарячої лінії» 15-47 із запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та ґендерній дискримінації, а також результати напрацювань Стратегічної сесії з питань протидії насильству за ознакою статі, зокрема домашньому насильству «Протидія – спільна дія».

Розглянуто питання створення спеціалізованих служб підтримки для постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі і використання субвенції державного бюджету на розбудову притулків. З цією метою у поточному році із державного бюджету заплановано виділити місцевим бюджетам 274 млн грн.

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна особливо відзначила роботу Луганської області в цьому напрямку, адже лише протягом березня поточного року в регіоні відкрито два спеціалізованих притулки для жінок із дітьми, які постраждали від насильства, та денний центр соціально-психологічної допомоги.