Прес-центр2 грудня 2016, 18:12

Відбувся Форум «Жінки з інвалідністю – міфи та реальність»

На Луганщині продовжується обласний етап Всеукраїнської акції
«16 днів проти насильства». У рамках акції Департаментом соціального захисту населення ОДА спільно з Фондом народонаселення ООН проведено Форум «Жінки з інвалідністю – міфи та реальність» щодо захисту прав жінок з інвалідністю. Захід також приурочено до Міжнародного дня людей з інвалідністю.

Участь у роботі Форуму взяли заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик, директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонора Поліщук, директор Луганського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Наталія Чибрисова, представники державних та громадських структур із різних областей України, які займаються наданням допомоги людям з інвалідністю, та, звичайно, жінки, які власним життєвим досвідом доводять, що інвалідність не є перешкодою для досягнень.

Ольга Лішик зазначила, що такі жінки є рушійною силою нашого регіону. Елеонора Поліщук акцентувала увагу, що жінки в цілому є категорією, вразливою до проявів насильства. Жінки ж з інвалідністю. ще гостріше відчувають на собі це явище.

Заслужений тренер України збірної команди паралімпійців у Луганській області Римма Старостіна розповіла про спортивну реабілітацію дітей з інвалідністю. «Так, іноді було дуже важко, приходилося «пробивати стіни», доводячи, що ми такі як усі. Результат на сьогодні – від групи здоров’я ми пройшли шлях до збірної паралімпійців та маємо 103 медалі», – зазначила вона.

Голова Луганської обласної молодіжної громадської організації «Асоціація молодих інвалідів східного Донбасу – Схід» Тетяна Баранцова зробила акцент на захисті прав жінок з інвалідністю в ситуації кризи. Так, вона розповіла, що молоді люди з інвалідністю, які виїхали з Луганщини до Одеської області через військову напад на нашу країну, знайшли в собі сили провести аудит доступності, результатом якого стало покращення доступності низки об’єктів для таких людей.

Голова Луганської обласної організації осіб з інвалідністю Наталія Гордєєва та чемпіонка України з пауерліфтингу Наталія Олійник розповіли про власні життєві історії та шлях до перемог.

Учасники наголосили, що дуже важливим є удосконалення нормативно-правової бази та реалізація різних програм щодо захисту прав осіб з інвалідністю, однак, набагато важливіше виховувати в собі людяність. Усі напрацювання заходу будуть оформлені у підсумкову резолюцію задля сприяння вирішенню актуальних питань осіб з інвалідністю.