Прес-центр4 квітня 2017, 15:04

Відбувся обласний форум «Інтеграція ВПО та розвиток громад: кращі практики»

Ефективне забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб можливе лише шляхом консолідації зусиль органів державної влади та громадських організацій.

Про це йшлося на обласному форумі «Інтеграція ВПО та розвиток громад: кращі практики», який відбувся у Сєвєродонецьку з ініціативи Проекту Ради Європи «Посилення захисту прав внутрішньо переміщених осіб в Україні».

Участь у заході взяли заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик, директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонора Поліщук, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб Жанна Лук’яненко, представники міжнародних та місцевих організацій, фахівці центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Учасники долучилися до роботи трьох секцій: інтеграція через реалізацію культурних та освітніх процесів; інтеграція через надання соціальних послуг; інтеграція через ініціативи із працевлаштування та підвищення потенціалу ВПО. Під час роботи секцій представники установ та організацій презентували власний досвід надання допомоги переселенцям. Учасники кожної секції шляхом голосування обрали кращі практики, які у подальшому будуть узагальнені в буклет та представлені на національному форумі.

Крім того, відбулося обговорення напрямів діяльності та заходів Регіональної цільової програми з підтримки та адаптації внутрішньо переміщених осіб у Луганській області на 2017-2018 роки. Зокрема, учасники форуму запропонували власні заходи та проекти, що доцільно реалізовувати в рамках зазначеної програми.

Елеонора Поліщук зазначила, що подібні заходи є ефективною комунікаційною платформою для обміну думок і досвіду та наголосила на необхідності подальшого проведення таких заходів.