Прес-центр27 серпня 2021, 14:08

Відбувся щорічний обласний серпневий форум «Освіта Луганщини 30: стратегічні цілі та пріоритетні напрями»

Відкрив захід голова обласної державної адміністрації – керівник військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай.

Вітаючи учасників форуму, очільник області зазначив: «Щодня я спілкуюся з працівниками медичної охорони, культури, правоохоронцями. І розумію, що кожна професія є важливою для процвітання та розвитку країни. Але, саме з освіти починається усе. Перший класний керівник – це як друга мати чи батько, який супроводжує дитину з самого дитинства до її повноліття,  передаючи неоціненний скарб освіченості, духовності та прагнення змінювати на краще своє життя і долю своєї країни. Без освіти не буде ані лікарів, ані хіміків, ані аграріїв, ані будь-кого. Без освіти шлях внікуди. Вдячний вам за самовіддану працю, відповідальне ставлення до свого покликання та педагогічну майстерність».

Також він зауважив, що держава посилено працює над вдосконаленням протипожежної безпеки в учбових закладах. «Розробляється спеціальна програма щодо усунення недоліків у протипожежній охороні. Вже у наступному році заплановано закласти кошти в бюджет на її реалізацію. Орієнтовно Луганщині потрібно 500 млн гривень субвенції для повного відновлення цієї важливої системи, – підкреслив Сергій Гайдай. – Наразі повним ходом йдуть комплексні ремонтні роботи за програмою «Велике будівництво». Це ремонт як зовнішнього, так й внутрішнього приміщення учбового закладу, оновлення матеріально-технічної бази, забезпечення новими меблями класів для створення більш комфортного та якісного навчання».

Сергій Гайдав вручив найвищу нагороду Дванадцятої міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти» – ГРАН-ПРІ з присвоєнням почесного звання «Лідер післядипломної освіти України» колективу Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

Також золоті медалі отримали у номінаціях: «Інновації у створенні й упровадженні системи дистанційного навчання в умовах сучасних викликів» – навчально-методичний центр професійно-технічної освіти у Луганській області; «STEM-освіта: сучасні формати й практичні рішення від дошкільника до компетентного учня і студента» – Кремінський ліцей № 5; «Сучасна інклюзивна освіта: кращі практики, розробки та підготовка кадрів» – КЗ «Лисичанський дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) № 5 «Усмішка»; «Використання імерсивних технологій в освітній практиці» – Золотівська багатопрофільна гімназія та КДНЗ (ясла-садок) комбінованого типу № 19 «Ластівка»; «Психологічний супровід освітніх реформ у діяльності психологічної служби» – КЗ «Рубіжанська обласна спеціальна школа «Кришталик та Старобільський ліцей № 1.

Сам форум складався з трьох панельних дискусій. На першій панелі підіймалося питання освітньої реформи. Спікерами виступили начальник Головного управління загальної середньої та дошкільної освіти Директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти МОН України Юрій Кононенко, голова Сєвєродонецької міської ВЦА Олександр Стрюк, голова Старобільської райдержадміністрації Віталій Кононов та керівник відділу освіти Білокуракинської селищної ради Любов Зубкова.

Було обговорено стратегічне планування у сфері освіти в умовах змін, розвиток української освіти та вектори її реформування, кадрове забезпечення тощо.

На другій та третій локаціях виступали керівники вищих учбових закладів області. Вони поділилися досвідом щодо підготовки здобувачів вищої освіти, новими підходами до підготовки педагогів для роботи в умовах реформування загальної середньої та професійної (професійно-технічної), підвищення кваліфікації сучасного вчителя, національно-патріотичного виховання серед учнів. Залучення роботодавців до співпраці із закладами професійної (професійно-технічної) освіти щодо навчання на базі підприємств, упровадження цифрових технологій та створення нового освітнього простору через навчально-практичні центри  тощо.