Прес-центр2 лютого 2022, 09:02

Відсутність стратегічної екологічної оцінки – підстава для відмови у фінансуванні заходів

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай сьогодні, 2 лютого, провів апаратну нараду.

Про стан впровадження стратегічної екологічної оцінки документів державного планування в Луганській області доповів заступник директора Департаменту комунальної власності, земельних, майнових відносин, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Віталій Ференц.

Він нагадав, що на виконання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом та низки інших міжнародних угод у 2018 році ухвалено Закон України «Про стратегічну екологічну оцінку», який встановлює процедуру проведення стратегічної екологічної оцінки документів планування, що затверджуються органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування. Процедура стратегічної екологічної оцінки застосовується до проєктів стратегій та програм розвитку, планів, цільових програм і програмних документів, містобудівної документації, що розробляються на державному, регіональному або місцевому рівнях, включаючи будь-які зміни до них.

СЕО має на меті запобігти негативному впливу на навколишнє природне середовище саме на етапі планування та встановити відповідність стратегічних, програмних документів та містобудівної документації нормам і вимогам законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

Після введення в дію Закону в області розпочато процедуру стратегічної екологічної оцінки для 42 документів державного планування: 24 документа – містобудівна документація, 18 – програми та документи стратегічного планування.

Протягом 2019-2020 років процедуру стратегічної екологічної оцінки забезпечено для документів обласного рівня та невеликої кількості документів місцевого рівня, переважно для містобудівної документації. Зокрема, прийнято рішення та розпочато процедуру СЕО «Стратегія розвитку Біловодської ОТГ на 2021-2027 роки» та «Програма соціально-економічного і культурного розвитку міста Сєвєродонецька на 2021 рік».

Наразі на другому етапі підготовки Звіту про СЕО триває процедура для 8 документів: 5 – програмні та стратегічні документи, 3 – містобудівна документація. Згідно з аналізом інформації, наданої територіями, у 2022 році планується розпочати розробку та забезпечити процедуру СЕО для 15 документів.

Віталій Ференц наголосив, що нездійснення стратегічної екологічної оцінки під час розробки та затвердження документів державного планування може призвести до неможливості їх реалізації та стати підставою для відмови у фінансуванні заходів з державного бюджету, державного фонду регіонального розвитку, а також перешкодою для залучення коштів міжнародної технічної допомоги.