Прес-центр6 червня 2018, 10:06

Вигравши інформаційну війну, отримаємо мир на Луганщині

Відновлення системи поширення якісного інформаційного контенту в Луганській області є невід’ємною складовою нашої діяльності. Це одне з головних завдань, визначених очільником Луганщини Юрієм Гарбузом перед Департаментом масових комунікацій облдержадміністрації.

Дуже важливо, щоб українській контент досягав кожного нашого жителя. І ми над цим постійно працюємо.

Так, восени 2016 року започатковано вихід обласної газети «Луганщина.UA». Розпочинали ми з 10 тис. екземплярів на тиждень, а згодом досягли вагомого показника у 50 тис. І, як кажуть читачі, даного тиражу часом замало. Газета користується попитом у всіх містах та районах області. А ті, хто мешкає поблизу лінії розмежування, отримує видання «Луганщина.UA» безкоштовно. У тому числі й на єдиному в області КПВВ у Станиці Луганській.

Серед читачів популярний і сайт цієї газети http://vistilug.com.ua. У стрічці новин знаходиться місце публікаціям, які увійшли до шпальт друкованого варіанту видання, та багатьом іншим. Є і значна перевага – оперативність цього ресурсу. Зайшовши за вказаною адресою, читачі зі всього світу також можуть ознайомитися з електронною версією газети.

Ми зробили апгрейд офіційного сайту облдержадміністрації: http://loga.gov.ua/. Змінився дизайн, стало більше новин, підвищилася їх якість. Добрим помічником поширення важливої інформації стала сторінка облдержадміністрації у мережі Фейсбук: https://www.facebook.com/odalug/. Усі ці та інші ідеї призвели до зростання рейтингу сайту. Для області важливо, а нам приємно, що багатьма новинами щоденно користуються  центральні ЗМІ країни. Це також є визнанням нашої спільної діяльності. За оцінками одного з проектів ПРООН він займає одну з лідируючих позицій серед аналогів.

У серпні минулого року запрацювала 134-метрова радіотелевізійна станція в Новоайдарському районі з радіусом дії до 60 км. Її будівництво підтримано Юрієм Гарбузом – роботи коштували обласному бюджету в понад 17 млн гривень. Це дозволило уперше після захоплення терористами частини області в населених пунктах вздовж лінії розмежування дивитися 12 каналів українського телебачення та слухати програми українського радіо.

Звичайно, жителям так званої «сірої зони» ми приділяємо особливу увагу. Саме тому в одній з наших обласних програм передбачені кошти на придбання комплектів для трансляції радіосигналу для встановлення у 18 населених пунктах, прилеглих до лінії розмежування сторін. Вже встановлені 12 із 20 комплектів для трансляції радіосигналу у Станично-Луганському та Попаснянському районах. До кінця червня ми встановимо ще вісім.

Разом з представництвом Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення продовжуємо роботу зі створення в області системи малопотужного ФМ-радіомовлення на базі колишніх редакцій провідного радіо. «Мовлення громад» може одночасно стати альтернативою зруйнованій системі оповіщення  про надзвичайні ситуації.

Важливо збільшити площу покриття сигналом українських телерадіомовників. Доречно, що серед переможців конкурсного відбору проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу, є проект будівництва радіотелевізійної передавальної станції в Попаснянському районі на загальну суму 23,7 млн гривень.

Його реалізація є нашим амбітним завданням та дозволить відновити телерадіомовлення не менше 15 українських телеканалів у 60-кілометровій зоні від встановленої станції для близько 200 тис. населення окупованої та підконтрольної українській владі території.

Попереду значний обсяг роботи щодо завершального етапу роздержавлення місцевих друкованих ЗМІ. Ми шукаємо варіанти вирішення проблем кожного з видань.

Ще одним нашим досягненням є організація конкурсу з визначення проектів журналістських обмінів між Луганщиною та Львівщиною у межах проекту «Змінимо країну разом». І вже невдовзі представники ЗМІ області вирушать до Львова, щоб обмінятися досвідом з колегами та навпаки. Наразі завершено конкурсний відбір проектів-претендентів.

Нам би всього цього не вдалося без співпраці з обласними, регіональними та місцевими теле- й радіокомпаніями, газетами, електронними ЗМІ. Це наша спільна справа. На сьогодні зроблено вже багато, але це не привід заспокоюватися. Ми чітко бачимо мету і впевнено до неї йдемо.

Разом ми переможемо!