Прес-центр12 вересня 2019, 17:09

Використання освітньої субвенції та підвищення зарплати педагогам обговорили в облдержадміністрації

Використання освітньої субвенції Нової української школи та вирішення проблемних питань освітньої галузі в містах, районах та об’єднаних територіальних громадах області обговорили під час селекторної наради під головуванням заступника голови Луганської облдержадміністрації Катерини Безгинської.

«Розвиток системи освіти у нашій державі, та в Луганській області зокрема, є пріоритетним напрямом для органів влади та органів місцевого самоврядування. Впровадження Нової української школи стало поштовхом для істотних змін в освітній галузі. Йдеться про підвищення якості знань, зростання престижу здобуття освіти у наших навчальних закладах», – зауважила заступник голови.

Катерина Безгинська звернула увагу керівників відділів освіти у містах, районах і ОТГ, що освітня субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти за концепцією «Нова українська школа» має бути освоєна на місцях у повному обсязі до кінця поточного місяця. Відтак, керівники органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування повинні тримати це питання на контролі та розуміти, що вони несуть персональну відповідальність за освоєння цільових державних коштів.

Варто зауважити, що частина територій освоїли кошти на рівні 90% і більше. Це міста Сєвєродонецьк і Рубіжне, а також Білокуракинський, Кремінський, Марківський, Сватівський, Троїцький райони та Чмирівська ОТГ.

Як повідомила під час наради директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Тетяна Анікієва, з 1 січня 2020 року запроваджується нова система оплати праці педагогічних працівників, що передбачає підвищення посадових окладів від 20 до 70 %. «За нашими розрахунками заробітна плата педагогічних працівників у цілому по Луганській області у 2020 році збільшиться на 59 %, у тому числі за рахунок місцевих бюджетів – на 66 %. Водночас для працівників бюджетних установ усіх інших галузей заробітна плата збільшиться лише на 13,2 %», – зауважила директор Департаменту.

За її словами, збільшення посадового окладу педагогічних працівників у 2020 році коливатиметься від 38,9 % для музичного керівника дошкільного навчального закладу до 68,3 % для  вчителя без категорії, посадовий оклад вчителя вищої категорії зросте на 50,6 %, директора загальноосвітнього закладу – у 2 рази,  завідувача закладу дошкільної освіти – у 2,6 рази.

Звичайно, запровадження цих норм потребує значних бюджетних коштів, насамперед збільшення освітньої субвенції, тому з метою мінімізації навантаження на державний бюджет Урядом та відповідними центральними органами державної виконавчої влади вишукуються варіанти стимулювання місцевих органів влади до оптимізації закладів освіти та підвищення ефективності їх функціонування.

Так, Міністерством фінансів України з метою підвищення ефективності використання бюджетних коштів у сфері освіти та науки надані пропозиції щодо припинення з 1 січня 2020 року фінансування за рахунок освітньої субвенції шкіл (крім початкових) з кількістю учнів менше 40 та фінансування освітнього процесу в 10-11 класах, в яких наповнюваність менше 20 учнів. Фінансування зазначених шкіл та класів пропонується здійснювати  за рахунок місцевих бюджетів.

«Це суттєве навантаження на місцеві бюджети, і відтепер у зоні відповідальності місцевих органів влади особливої гостроти набуває необхідність вирішення дилеми – або невідкладно вжити заходи щодо оптимізації малокомплектних класів та шкіл, або вишукувати додаткові джерела для їх утримання у місцевому бюджеті замість спрямування цих коштів на розвиток громади, – констатувала Тетяна Анікієва. – В умовах суттєвого зростання навантаження на місцеві бюджети внаслідок децентралізації та інших процесів у державі, зрозуміло, що для нас більш прийнятний перший варіант».

Під час наради органам місцевої влади було доручено проаналізувати наповнюваність шкіл і класів для вжиття заходів щодо їх оптимізації.