Прес-центр15 липня 2020, 14:07

Вимоги щодо використання засобів захисту рослин розглянуті на всеукраїнському рівні

Відповідна ZOOM-конференція відбулася з представниками агропромислових структурних підрозділів облдержадміністрацій.

Її провів заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький.

У заході взяв участь директор Департаменту агропромислового розвитку Луганської облдержадміністрації Сергій Хлякін.

Під час засідання зазначено, що для запобігання зменшення обсягів поставок української продукції до країн-членів ЄС, які займають значну частку в структурі агропродукції України, вітчизняним сільгоспвиробникам необхідно враховувати нові вимоги європейського законодавства при плануванні обробки посівів, місць зберігання та транспортування первинної продукції.

Йдеться про рішення Європейської Комісії (регламенти від 10.01.2020) щодо застосування засобів захисту рослин, що містять активні речовини на основі хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу.

З огляду на те, що Україна не є країною-членом ЄС, Регламент нашою країною безпосереднього не застосовується. Однак, щоб відповідати законодавству ЄС про безпечність харчових продуктів (Регламент (ЄС) 178/2002) та зобов’язанням для третіх країн щодо експорту до ЄС, країни, які не є членами ЄС, повинні відповідати законодавству про продовольство ЄС та виконувати зобов’язання щодо наближення Угоди про асоціацію, а також здійснювати необхідні дії, враховуючи тривалі процеси інтеграції.

Тому в реальних умовах агропромислового комплексу при використанні традиційних технічних заходів необхідно дотримуватися встановлених гігієнічних і агротехнічних регламентів.

Європейським агентством з безпечності харчової продукції (EFSA) встановлені максимальні рівні залишків хлорпірифосу в продуктах харчування.

Зведена таблиця контрольованих дослідів по залишкам хлорпірифосу за посиланням https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2017.4733.