Прес-центр28 квітня 2020, 14:04

Виплата всіх видів соціальних допомог на Луганщині здійснюється своєчасно та в повному обсязі, – брифінг

Про це повідомила директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук під час прес-брифінгу сьогодні, 28 квітня.

Загалом вона розповіла про роботу системи соціального захисту області під час карантинних заходів та соціальний захист ветеранів війни.

Так, постановою Кабінетом Міністрів України № 264 від 8 квітня 2020 року «Деякі питання надання державної соціальної допомоги» передбачено подовження строків виплат державних допомог, які були призначені раніше, на період карантину та на один місяць після дати його відміни без звернення особи до структурних підрозділів соціального захисту. Строк звернення за призначенням державних допомог також продовжується на аналогічний період.

Елеонора Поліщук акцентувала, що структурними підрозділами соціального захисту населення Луганської області проведено масовий перерахунок державних допомог без звернення 6816 громадянам. Виплату допомог буде проведено за документами травня 2020 року.

Крім того, визначено механізм виплати одноразової грошової допомоги у зв’язку з негативними наслідками поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, у сумі 1000 гривень окремим категоріям населення. Одноразову допомогу надано 7556 особам, які перебувають на обліку в органах соціального захисту населення.

У березні 2020 року субсидіями на оплату житлово-комунальних послуг користувалися 82 тисячі сімей. Субсидії на оплату житлово-комунальних послуг нараховані на суму 26 млн гривень.

Структурними підрозділами соціального захисту населення області проведено розрахунок житлових субсидій з урахуванням збільшених на 50 % соціальних нормативів, у межах яких надається субсидія на оплату житлово-комунальних послуг. Цей перерахунок жителі Луганщини отримають у травні.

Усім домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному періоді 2019-2020 років, буде перепризначено без звернення, крім обставин, що унеможливлюють надання житлової субсидії.

Спікер поінформувала, що в березні 2020 року пільги на оплату житлово-комунальних послуг отримали майже 26 тисяч осіб, з них майже 19 % у грошовій готівковій формі (це майже 5 тисяч осіб).

Сума нарахувань за березень склала 19,5 млн гривень. З них у грошовій готівковій формі – 5 млн гривень. Всього з початку року пільг у грошовій формі нараховано на суму 63 млн гривень.

Органами соціального захисту населення області також організовано виплату разової грошової допомоги до 5 травня відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 № 112 «Деякі питання виплати в 2020 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань».

Наразі виплату отримали 22 тисячі осіб на загальну суму 32 млн гривень. Особи, які не отримають разову грошову допомогу до 5 травня, мають право звернутися за нею до 30 вересня до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації з відповідною заявою.

Елеонора Поліщук звернула увагу на процес відшкодування батькам послуги догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня». Вона виплачується в розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, встановленого станом на 1 січня відповідного року, за кожну дитину, яку доглядатиме муніципальна няня. З 1 січня 2020 року розмір прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років складає 1779 гривень. Станом на 1 квітня в Луганській області за призначенням компенсації послуги звернулися 78 осіб.