Прес-центр7 квітня 2021, 15:04

Вирішення конфліктів у громадах, можливості захисту своїх прав та вираження інтересів через різні форми демократії участі

7 квітня в рамках розширеного засідання координаційної ради сприяння розвитку громадянського суспільства при облдержадміністрації відбулось засідання «круглого столу» за темою: «Міцна комунікація в об’єднаних громадах Луганщини як основа ефективного впровадження реформ».

Учасники обговорили такі питання по напрямах: як долати конфлікти у вирі реформ; чи можливо захистити права жителів та вираження інтересів через різні форми демократії участі; виклики, з якими стикаються експерти у роботі з конфліктами та методи їх вирішення; підвищення рівня активності населення місцевих громад у вирішені локальних проблем.

Тетяна Кіріллова, голова громадської організації «Громадська ініціатива Луганщини», розповіла про підсумки реалізації проєкту разом з Департаментом масових комунікацій облдержадміністрації в рамках виконання Регіональної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства в Луганській області на 2017-2020 роках (в частині п. 1.2 «Проведення комплексних заходів, спрямованих на підвищення громадянської освіти населення щодо можливості захисту своїх прав та вираження інтересів через різні форми демократії участі»).

«У своїй активності у громадах ми відштовхуємось від потреби самих громад. Складно буває домогтися щирості у висловлюванні своєї думки від жителів громади. Бувають випадки, коли учасники стверджують, що в них немає проблем.

Доводиться задавати багато уточнюючих запитань. Виявляється, що вони просто не усвідомлюють, що існує потенційний конфлікт. Далі ми аналізуємо ситуацію і розробляємо сценарії виходу із конфлікту, проводимо заходи, які дозволяють сторонам протистояння подивитись на свою ситуацію зі сторони, - зазначила Тетяна Кіріллова. - Крім того, треба передбачати що всі стикаються з проблемою, коли освітяни та медики з острахом ставляться до реформаторських ініціатив, оскільки бояться закриття шкіл та ФАПів і відповідно втрати робочих місць. Залучати їх до діалогів та розробки стратегій реформування цих сфер вкрай складно, але треба забезпечувати ефективну медіацію в цих питаннях. Також трирічний досвід роботи з конфліктами підтверджує дієвий інструмент в процесі налагодження комунікації в громадах - запровадження різноманітних регламентованих форм демократії участі».

За результатами спільної співпраці Коломийчиська громада отримала Статут Коломийчиської територіальної громади (документи затверджено рішенням сільської ради); в Нижньодуванській територіальній громаді прийнято Положення про молодіжну раду при виконавчому комітети та розроблена концепція забезпечення розвитку освітньої мережі цього населеного пункту.

Захід проводиться громадською організацією «Громадська ініціатива Луганщини» в рамках проєкту «Міцна комунікація в об’єднаних громадах Луганщини як основа ефективного впровадження реформ» за підтримки  МФ «Відродження» (Програма «Демократична практика»).