Прес-центр6 березня 2020, 14:03

Вірю, що наші проблеми будуть вирішені, - колишня полонена Вікторія на зустрічі з Сергієм Гайдаєм

Сьогодні голова облдержадміністрації зустрівся з жителями Луганщини, визволеними з полону напередодні нового року.

Серед 76 звільнених тоді громадян України четверо луганчан. Двоє з них приїхали до Сєвєродонецька, звернувшись до Сергія Гайдая за допомогою. Це Вікторія Вороніна, яка має малолітню дитину, та Анатолій Семиренко.

Їх обох турбували питання надання житла и матеріальної допомоги. Особисто Вікторію – можливість продовження навчання в Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля за кошти державного бюджету, яке було перервано через потрапляння у полон.

Дівчина повідомила, що раніше у виші пообіцяли їй відновити статус здобувача вищої освіти лише за контрактною формою.

«Ми забезпечимо гідний рівень життя колишнім полоненим, які місяцями, а дехто і роками, вимушені були знаходитися в неволі. Важливо як можна швидше допомогти їм соціалізуватись. Організувати обмін полоненими – важка справа, однак не менш складно адаптуватись до мирного життя, знайти житло, роботу та бачити перспективу саме тут, на Луганщині», - наголосив Сергій Гайдай.

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації запропонував шляхи вирішення кожного з цих питань. Зокрема, механізм надання гідної матеріальної допомоги та відновлення навчання у виші.

Також Сергієм Гайдаєм озвучені можливі варіанти надання житла, але обов’язково з капітальним ремонтом.

Наприклад, квартири, які за дорученням Президента України наразі відновлюють в Золотому. У цьому випадку потрібно чекати два-три місяці. Крім того, наразі триває процедура купівлі недобудов в Кремінній, однак строк здачі об’єкту – значно довший.

«Треба розуміти, що є категорія переселенців, якій житло необхідно терміново, а є ті, хто просто може отримати квартири», - зауважив Сергій Гайдай.

Стосовно відновлення навчання у виші очільником Луганщини вже надано відповідне доручення – із вересня Вікторія продовжуватиме здобуття вищої освіти.

Через декілька днів відбудеться повторна зустріч, до якої долучяться і ті колишні полонені, хто сьогодні не зміг обговорити проблемні питання з очільником Луганщини. Саме тоді вони мають обрати один із запропонованих головою облдержадміністрації варіантів по кожному з питань.

«Вірю, що в майбутньому наші проблеми будуть вирішені. Вдячна за зустріч - відтепер в нас з’явилася впевненість», - зазначила Вікторія.