Прес-центр21 листопада 2022, 16:11

Вистояли на Майдані – переможемо у війні!

21 листопада в Україні відзначається День Гідності та Свободи. У цей день, з різницею у дев’ять років, розпочалися дві важливіі для сучасної України події – Помаранчева революція та революція Гідності.

21 листопада 2013 року на Майдані Незалежності у Києві розпочалися акції протесту проти рішення уряду призупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Спочатку зібралося декілька сотень громадян, а вже 24 листопада – понад сто тисяч прихильників євроінтеграції.

Після того як 29 листопада на Євромайдані закликали до відставки уряду та переобрання парламенту, влада застосувала кийки проти активістів. 30 листопада вночі відбувся кривавий розгін майданівців. Стало зрозуміло, що в Україні формується авторитаризм з притаманною ньому зневагою до прав людини, корупцією, свавілля «правоохоронців», репресій проти незгодних. На подив владі протести перетворилися з проєвропейських на антиурядові та стали відчутно масштабнішими.

18-20 лютого – найтрагічніші дні Революції, коли відбулись криваві сутички в центрі Києва, підпалено Будинок профспілок, снайпери вбили понад 70 євромайданівців.

22 лютого тогочасний президент янукович втік до ростова, що стало досягненням сили спротиву Євромайдану і фіналом Революції Гідності.