Прес-центр22 жовтня 2019, 15:10

Віталій Комарницький доручив виділити кошти з облбюджету на погашення боргів Лисичанського водоканалу

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Комарницький провів засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Під час наради було розглянуто питання порушення водопостачання та водовідведення на території міст Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля об’єктів ЛКСП «Лисичанськводоканал».

Директор Департаменту житлово-комунального господарства ОДА Віталій Сурай розповів, що з 18 жовтня Лисичанське РЕМ ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» повністю обмежило постачання об’єктів за борги, які виникли до 1 січня 2019 року в сумі понад 167 млн грн.

Така ситуація призвела до припинення централізованого водопостачання близько 45850 абонентів (м. Привілля, м. Новодружеськ, с. Борівське та частина м. Лисичанська), а також більше 50 закладів соціальної сфери.

Було зазначено, що дії по припиненню електропостачання на об’єкти ЛКСП «Лисичанськводоканал» можуть призвести до зриву початку опалювального сезону в містах Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля.

Засновником ЛКСП «Лисичанськводоканал» є Лисичанська міська рада, тому облдержадміністрацією неодноразово надавалися рекомендації керівництву міськради передбачити у 2019 році в місцевому бюджеті кошти для надання фінансової підтримки підприємству на оплату електроенергії.

Крім того, невиконання закладеного в тарифі об’єму реалізації вже за 9 місяців 2019 року призвело до недоотримання доходів у розрахунковій сумі понад 83 млн грн. Також протягом 2019 року загальний рівень розрахунків споживачами за отримані послуги ЛКСП «Лисичанськводоканал» склав 88 %. Відтак,  підприємство вже недоотримало коштів у сумі майже 6,5 млн грн, та у разі не підвищення рівня розрахунку, недоотримання коштів протягом листопада-грудня 2019 року складе 1,3 млн грн. Подальші збитки від невиконання закладених у тарифі обсягів протягом листопада-грудня 2019 року додатково позбавить підприємство понад 18 млн грн.

На цей час ЛКСП «Лисичанськводоканал», на виконання вимог договору, зобов’язане здійснювати передплату ТОВ «Енера Схід» за електроенергію згідно виставлених рахунків в середньому щомісячно на суму 3,6 млн грн.

Віталій Сурай відзначив, що для стабілізації фінансового стану підприємства облдержадміністрацією протягом 2019 року проведено чисельні наради за участю представників ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання», ТОВ «Енера Схід», Лисичанської міської ради, а також керівника підприємства ЛКСП «Лисичанськводоканал».

За результатами доповіді та з урахуванням обговорення комісія дала низку доручень.  Зокрема, ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» зобов’язали відновити та забезпечити безперебійне електропостачання об’єктів ЛКСП «Лисичанськводоканал». Лисичанський міський голова повинен скликати позачергове засідання сесії міської ради на якій розглянути питання перегляду видатків місцевого бюджету та виділення додаткової фінансової підтримки ЛКСП «Лисичанськводоканал».

Департаменту фінансів ОДА доручено опрацювати питання виділення з обласного бюджету дотації бюджету м. Лисичанська для сплати заборгованості перед ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» та забезпечення передплат за спожиту електроенергію ТОВ «Енера Схід».

Департамент житлово-комунального господарства ОДА зобов’язано підготувати звернення до правоохоронних органів щодо надання правової оцінки діяльності посадових осіб Лисичанської міської ради та ЛКСП «Лисичанськводоканал», що призвела до загострення санітарно-епідеміологічної ситуації та обмеження гарантованого права побутових споживачів на питну воду у Лисичанську, Привіллі, Новодружеську. Крім того, необхідно підготувати звернення до КМУ щодо введення державного управління на ЛКСП «Лисичанськводоканал».