Прес-центр20 вересня 2019, 13:09

Віталій Комарницький: Ми повинні створити всі умови для того, щоб наша молодь навчалась, залишалась та працювала на Луганщині

19 вересня голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Комарницький у рамках робочої поїздки завітав до Старобільська. Там він відвідав два виші – Луганський національний аграрний університет та Луганський національний університет імені Тараса Шевченка.

Так, під час відвідування Луганського національного аграрного університету (ЛНАУ), очільник області поспілкувався з ректором і викладачами вишу, які розповіли йому про матеріально-технічні потреби закладу. За словами представників університету, невдовзі загальний рівень учбових приміщень та житла студентів буде підвищено.

З жовтня 2014 року Луганський національний аграрний університет було евакуйовано на базу Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка. У серпні 2018 року МОН України було прийнято рішення щодо повернення ЛНАУ до Луганської та Донецької областей. Відтак, із лютого 2019 року університет формується як мережевий заклад вищої аграрної освіти. З вересня 2019 року Луганський національний аграрний університет розпочав свою діяльність у Старобільську, Костянтинівці, Слов'янську та с. Веселому.

Вже у вересні поточного року в ЛНАУ для забезпечення підготовки фахівців ступеня освіти «бакалавр» і «магістр» працює 109 науково-педагогічних працівників. Навчальний процес на базі відокремлених структурних підрозділів забезпечують 145 викладачів. Загальна кількість здобувачів освіти в університеті становить 3603 студентів.

Центри управління підрозділами забезпечення, ректорат, у зв’язку з розгалуженістю структури університету у Донецькій та Луганській областях, перебуватимуть на базі «Слов’янський коледж ЛНАУ» у Донецькій області та «Луганський державний обласний навчальний центр підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації кадрів АПК ЛНАУ» у Луганській області. Надбудова управління Університетом формується за принципом віддаленого офісу, з використанням системи електронного документообігу FossDoc.

Державний заклад «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», який з вересня 2014 року був переміщений до Старобільська після окупації м. Луганська. Інші структурні підрозділи розташовані у містах Кремінній, Полтаві та Рубіжному. Академічна пропозиція ЛНУ охоплює близько 150 спеціальностей і професій. Кількість науково-педагогічних працівників становить 695 осіб, з них докторів наук – 36, кандидатів – 210 осіб.

Кількість здобувачів освіти в університеті складає 6978 студентів, із них 175 іноземців. У цьому навчальному році обсяг прийому до університету склав 2443 абітурієнта.
Завдяки роботі Освітнього центру ЛНУ «Донбас-Україна» студентами закладу вищої освіти стали 199 особи, з них – 78 є жителями тимчасово окупованій території.

«Ми повинні створити всі умови для того, щоб наша молодь навчалась, залишалась та працювала на Луганщині. Наша молодь повинна стати агентом змін, на які так давно чекають всі луганчани. Підприємства та установи регіону мають спиратись на молодих, перспективних і амбітних вихованців наших вишів», – наголосив під час відвідування вищих навчальних закладів Віталій Комарницький.