Прес-центр6 серпня 2019, 16:08

Віталій Комарницький обговорив з підприємцями проблеми розвитку економіки області

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Комарницький провів зустріч з представниками малого та середнього бізнесу області 5 серпня.

Очільник області запропонував підприємцям надати власні ініціативи щодо створення умов, які сприятимуть розвитку економіки області в цілому та їхній діяльності зокрема. Відтак, систематизовані пропозиції будуть враховані у законодавчих ініціативах, що підготує Луганська облдержадміністрація та направить депутатам Верховної Ради IX скликання.

«Не секрет, що дві третини промислового потенціалу Луганщина втратила у зв’язку з війною. Тому для подальшого відновлення та розвитку економіки області пріоритети надаватимуться, зокрема, малому та середньому бізнесу», – зауважив Віталій Комарницький.

Зараз в області діє близько 23,5 тисяч суб’єктів малого та середнього підприємництва. Протягом І півріччя 2019 року 1795 нових робочих місць було створено саме на цих підприємствах.

«Бюджет області складає 4,184 млрд гривень. На жаль, з них лише 530 млн – це ті гроші, які ми з вами заробляємо, усе інше – різні програми фінансування та субвенції, які нам надходять з Києва. Тому бюджет потрібно наповнювати спільними зусиллями. Усі суб’єкти, які працюють з бюджетними коштами, повинні бути зареєстровані на Луганщині. Податки повинні залишатися в області та спрямовуватися на її розвиток. Крім того, Закон «Про публічні закупівлі» має враховувати умови, в яких опинилися області, де триває війна, щоб преференції отримували місцеві виробники та надавачі послуг», – наголосив очільник області.

Також голова облдержадміністрації нагадав, що в результаті економічної блокади непідконтрольної українській владі території області бюджет майже за два роки недоотримав 1,5 млрд гривень. Досі не було розроблено жодного механізму економічної компенсації для Луганщини.

Було обговорено проблеми логістики та енергопостачання, що додатковим навантаженням лягають на плечі підприємців, підвищуючи собівартість послуг та продуктів виробництва. За словами очільника області, будівництво електропідстанції ПС 500 кВт «Кремінська» вирішить питання енергетичної безпеки. Однак проблема залізничного сполучення вимагає тривалого часу та значних коштів. Наразі тривають пошуки оптимального сполучення відрізку «Кіндрашівська-Нова – Лантратівка» з єдиною мережею залізничних доріг України.

Також підприємці висловили стурбованість відсутністю доступної кредитно-фінансової системи та повільною роботою митної служби на території області. Ці питання Віталій Комарницький озвучить відповідно під час наступних зустрічей з представниками державних банківських установ та фіскальної служби.