Прес-центр29 серпня 2019, 18:08

Віталій Комарницький: своєчасна кваліфікована медична допомога буде надана кожному

Останнім часом у соціальних мережах поширюється інформація навколо ситуації з Луганською обласною клінічною лікарнею та мобільним військовим шпиталем.

Хочу висловити власну позицію.

У травні 2015 року для потреб обласної клінічної лікарні у Сєвєродонецьку по вулиці Сметаніна, 5 було розроблено проектно-кошторисну документацію для проведення капітальних ремонтів.

Однак, у  той час, коли тривали запеклі бої, кожного дня ми із завмиранням серця очікували скільки буде поранених наших воїнів, скільки загиблих, було прийнято рішення віддати дві найбільші будівлі саме для розташування мобільного військового шпиталю.

Тому був укладений договір оренди нерухомості майна на корпуси: 3641,6 кв. м та 2171,1 кв. м.

Зазначу, що усі ці п’ять років для Луганщини гостро стоїть питання відновлення медицини ІІІ рівня. Жителі області  отримують таку допомогу не в повному обсязі. Сьогодні обласна клінічна лікарня розташована на базі орендованих приміщень у Сєвєродонецьку, Лисичанську та Рубіжному. Так, відкриті відділення нефрології та гемодіалізу на 4 штучні нирки, хірургії з проктологією на 30 ліжок, травматологічно-ортопедичне відділення на 30 ліжок, урологічне відділення на 10 ліжок, відділення судинної хірургії на 10 ліжок та консультативно-діагностична поліклініка.

Існує величезна проблема надання високоспеціалізованої допомоги при серцево-судинних та судинно-мозкових захворюваннях, хворобах органів травлення, дихання, цукровому діабеті. Не надається належна допомога вагітним жінкам, породіллям, новонародженим дітям, у тому числі недоношеним!

Хочу нагадати, що до 2014 року обласна лікарня мала 29 стаціонарних відділень.

Область не може сьогодні надавати кваліфіковану допомогу, тому хворі транспортуються до обласних лікарень Харкова, Дніпра, Запоріжжя, Києва. А це – час, іноді вирішальний для здоров’я та життя людини.

Цю складну ситуацію можна вирішити тільки маючи повноцінну сучасну обласну лікарню з медичною допомогою ІІІ рівня.

У зв’язку з тим, що загальна площа мобільного військового шпиталю складає 5812,7 кв. м, а обласна клінічна лікарня гостро потребує приміщень для порятунку людського життя, пропоную використовувати ці об’єкти спільно, розділивши зони відповідальності.

Окремо наголошую: уся вчасна кваліфікована медична допомога для наших військових гарантовано й цілодобово надаватиметься в повному обсязі. 

Ми в жодному разі не намагалися відібрати приміщення військового шпиталю та залишити наших захисників без медичної допомоги.

Зазначу, що на офіційній сторінці ООС у Фейсбуці надано інформацію, що 59-й військовий шпиталь «функціонує у штатному режимі», а між «штабом Об’єднаних сил та керівництвом Луганської обласної військово-цивільної адміністрації ведуться консультації щодо спільного використання будівлі обласної клінічної лікарні та 59-го військового шпиталю з метою максимально ефективного обслуговування цивільних і військових».

Головне для мене сьогодні – зробити усе можливе, щоб земляки та військовослужбовці отримували своєчасну кваліфіковану медичну допомогу якомога швидше.