Прес-центр25 вересня 2019, 18:09

Віталій Комарницький зустрівся з делегацією Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні

Сьогодні, 25 вересня, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Комарницький зустрівся з головою Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні Матільдою Богнер та співробітником місії Євгеном Шацьким.

Під час зустрічі було обговорено низку питань, пов’язаних із забезпечення прав людини в Луганській області, зокрема стосовно осіб, постраждалих внаслідок війни.

Окреслюючи ситуацію зі свободою пересування, Віталій Комарницький наголосив, що в області діє лише один пішохідний КПВВ для перетину лінії розмежування – у Станиці Луганській. Через надмірне навантаження (близько 12 тисяч осіб на добу переходять пункт пропуску) та зруйнований міст процес перетину досить складний. Водночас обласна влада здійснює комплекс заходів для поліпшення умов. «Враховуючи, що понад 70% осіб, які щодня перетинають контрольно-пропускний пункт, становлять люди пенсійного віку, було запущено соціальний автобус та електрокар від КПВВ до зруйнованої частини мосту. Також для зручності було розширено проїзну частину для цього транспорту. Зараз тривають роботи з відновлення зруйнованого мосту: щодня наші спеціалісти працюють на місці без вихідних. Там встановлюється освітлення, у найближчих планах – зупинки транспорту», – зауважив Віталій Комарницький.

Відповідно до Мінських домовленостей, наступним пунктом пропуску через лінію розмежування мав бути відкритий КПВВ «Золоте», який з боку території, контрольованої українською владою, готовий до роботи. Однак російсько-окупаційна адміністрація неодноразово саботувала порядок виконання домовленостей, в тому числі й відкриття пункту пропуску.

Учасники зустрічі серед іншого обговорили умови, в яких опинилися жителі «сірої зони», зокрема населених пунктів Новоолександрівка, Лопаскине, Лобачеве. Зважаючи на близькість до лінії розмежування, обласною владою ведуться переговори з військовими щодо організації кращого доступу соціальних послуг до населення. Крім того, йшлося про можливість запуску соціальних автобусів для жителів «сірої зони».

Теми забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, надання компенсації та допомоги цивільним особам, які отримали поранення, та сім’ям загиблих внаслідок воєнних дій також було піднято учасниками іноземної делегації. Очільник області запевнив представників Моніторингової Місії ООН, що на території Луганщини забезпечуються усі соціальні гарантії громадянам України відповідно до чинного законодавства. Облдержадміністрацією також неодноразово було направлено листи до центральних органів влади з метою врегулювання на рівні закону надання допомоги українцям, які постраждали внаслідок воєнних дій.