Прес-центр27 квітня 2018, 17:04

Визначені пропозиції, що мають бути включені до проекту Національного плану управління відходами

Заступник голови облдержадміністрації Сергій Філь провів засідання робочої групи з підготовки пропозицій до проекту Національного плану управління відходами.

Під час заходу розглянуті проблемні питання у сфері управління так званими специфічними видами відходів. До них Національною стратегією управління відходами в Україні до 2030 року віднесено відходи упаковки, відпрацьовані батарейки, батареї, акумулятори, електронне та електричне обладнання та медичні відходи.

Сергій Філь зауважив, що проблема поводження з такими відходами в області, та взагалі по Україні, є дуже актуальною. Адже більшість з них потрапляють разом з побутовими відходами на полігони або звалища, що призводить до додаткового забруднення компонентів навколишнього середовища небезпечними сполуками.

За інформацією начальника управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Олега Тіхонова, майже всі види відходів опиняються на звалищах та полігонах у складі побутових відходів, адже утворюються від вжитку суспільством різноманітних товарів. Крім того, в Україні відсутня дієва законодавча база, яка регулює поводження з цими видами відходів.

Вирішення проблеми поводження з усіма цими категоріями відходів полягає, за прикладом Європейського Союзу, у впровадженні розширеної відповідальності виробника, тобто, відповідальності за переробку та утилізацію своєї продукції після її споживання.

Водночас необхідне проведення потужної інформаційної кампанії з формування у суспільстві правильної моделі поводження зі специфічними відходами.

Населення та суб’єкти господарювання мають усвідомити, що такі відходи не мають потрапляти до побутових, а повинні здаватись на переробку та утилізацію.

За результатами засідання визначено перелік пропозицій у сфері управління специфічними видами відходів, які мають бути надані Мінприроди для включення до проекту Національного плану управління відходами.