Прес-центр15 червня 2021, 16:06

Визначено п’ять напрямів розвитку туристичної сфери області, – пресбрифінг

Про високий туристичний потенціал Луганщини на пресбрифінгу розповіла начальник управління культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації Аліна Адамчук.

Вона наголосила, що існують цікаві перспективи для розвитку внутрішнього туризму. Бо в області чимало об’єктів потенційно-привабливих для туристів, рекреаційних зон, унікальних архітектурних об’єктів культурної та духовної спадщини.

Так, окреслено п’ять напрямів розвитку туристичної сфери. 

По-перше, йдеться про природно-рекреаційний туризм. Територія Луганщини відома багатством і своєрідністю ландшафтів та природних екосистем. Заповідні зони мають оздоровчі властивості. На території лісового масиву зберігається значна історико-археологічна і культурна спадщина.

Справжньою гордістю області є Національний природний парк «Кремінські ліси», урочище «Дубовий гай», регіональний ландшафтний парк «Біловодський» разом з ботанічним заказником загальнодержавного значення «Юницький».

По-друге, релігійний туризм. На території області є більше 300 православних храмів, церков, соборів, монастирів. Серед самих відомих: Свято-Троїцький храм у Біловодську; Бурштиновий храм у Дмитрівці; Христо-Різдвяний кафедральний собор, Свято-Хресто-Воздвиженський храм у Сєвєродонецьку; Жіночий монастир «Всіх скорботних Радість» у Старобільську, «Печерний монастир», що поблизу села Преображенне.

По-третє, лікувально-оздоровчий туризм. Луганська область має різноманітні  ресурси та унікальні місця для розвитку оздоровлення і лікування.  Наприклад: заповідне урочище «Киселева балка», вода в чкій є аналогом іжевських мінеральних вод. На Новопсковщині розташоване джерело цілющої мінеральної води, близької по складу до джерел Миргорода, Трускавця та Моршина. Також гідрологічною пам’яткою природи місцевого значення є джерело «Містки», що знаходиться на Сватівщині.

Санаторій «Перлина» є цспішним прикладом організації саме лікувально-оздоровчого туризму в області.

Четвертий напрям – культурно-пізнавальний туризм, який  спрямований на ознайомлення з певною територією, її природою, історичними та культурними особливостями.

Луганщина пишається найстарішими в Україні кінними заводами. Ці туристично привабливі об’єкти є пам’ятками архітектури і засновані ще у 18-19 століттях. Наприклад, будівля Деркульського кінного заводу. Особливу увагу заслуговує так званий «японський манеж».

Крім того, візитною карткою регіону є Луганський обласний Козачий кінний театр. Він спеціалізується на організації та показі вистав, що демонструють глядачам традиції козацького духу.

Неповторним за своєю автентичністю є Новоайдарський районний краєзнавчий музей. Колекція музею відображає етнічний склад та побут наших предків.

П’ятий напрям – подієвий туризм. Серед його найбільш цікавих напрямів можуть бути: гастрономічні фестивалі, культурно-освітні та етнографічні заходи, літературні або музичні свята, ярмарки, виставки та багато іншого. Наприклад: обласний фестиваль-конкурс «Луганщина – світанок України», Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва «СвітОгляд», Всеукраїнський фестиваль-конкурс «Слобожанський спас», мистецько-туристичний фестиваль «Осінь у Старгороді».

Аліна Адамчук зазначила, що управлінням культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації розпочато проведення виїзних нарад з головами територіальних громад щодо обговорення стратегій по створенню та просуванню спільних сучасних туристичних проєктів. До речі, вже відбулися такі наради з головами Біловодської, Міловської,  Сватівської та Старобільської територіальних громад.

Представники громад демонструють сталу зацікавленість в розвитку туристичної галузі. Адже це і нові робочі місця, і надходження в місцеві бюджети, і інвестиції, і розвиток економіки громади взагалі.

«Враховуючи свій туристичний потенціал, кожна територіальна громада має визначити пріоритетні напрями та розробити відповідні Стратегії розвитку туризму. Бо, незважаючи на перешкоди та недостатній рівень розвитку туризму у нашій області, ця сфера має значні перспективи та потребує якісних перетворень, що здатні забезпечити підвищення туристичної конкурентоспроможності громади, допомогти їх розвитку», – наголосила спікер.

Також серед стратегічних задач управління є популяризація та інформаційний супровід туристичного потенціалу області, а також актуалізація та реалізація значущих туристичних маршрутів для відвідування, сприяння розвитку туристичної інфраструктури.