Прес-центр16 квітня 2018, 15:04

Влада і громада – надійні партнери

Під час наради у заступника голови облдержадміністрації Сергія Філя стосовно виконання завдань щодо зміцнення національної єдності, консолідації українського суспільства та підтримки ініціатив громадськості у зазначеній сфері з доповіддю про реалізовані заходи виступив директор Департаменту масових комунікацій облдержадміністрації Олександр Костенко.

Вже чотири роки у Луганській області відсутня обласна рада, тож усі питання, які потребують прийняття колегіальних рішень, виносяться на розгляд  громадської ради та попередньо обговорюються з представниками професійно орієнтованих асоціацій. Зв`язуючою ланкою між громадою та владою виступив Департамент масових комунікацій облдержадміністрації.

Першими результатами такого партнерства стали проекти з розвитку інститутів громадянського суспільства, підвищення фахового рівня представників органів місцевого самоврядування та громадських активістів в рамках Регіональної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства в Луганській області на 2017-2020 роки. Зокрема, Програмою передбачено близько трьох мільйонів гривень на розвиток «третього сектору». Інструментом отримання допомоги від влади є конкурс проектів громадських об’єднань, який проводиться Департаментом.

Інший важливий напрям – підвищення фахового та інформаційного рівнів як співробітників органів місцевої виконавчої влади, так і громадських активістів, членів громадських рад на місцях.

Одним з головних партнерів у питаннях громадянської освіти виступають міжнародні донорські організації, зокрема, ПРООН та ОБСЄ.

Протягом 2016-2017 років в рамках ініційованого головою облдержадміністрації – керівником обласної військово-цивільної адміністрації Юрієм Гарбузом проекту «Змінимо країну разом!» та міжнародної Програми «Відновлення та примирення в охоплених конфліктах громадах України» Департаментом організовано навчальні тури членів громадських рад до  Львівської, Волинської та Івано-Франківської областей, а також до Польщі та Естонії.

У 2018 році Департаментом заплановано продовження співпраці з міжнародними донорами та підвищення рівня компетентності громадських активістів.

Вже у квітні відбудуться навчальні семінари для членів громадських рад «Місцеве самоврядування та реформа децентралізації» з формування практичних навичок залучення громадськості до розробки та прийняття рішень органами влади, розуміння можливостей та обмежень існуючих інструментів та доцільності їх застосування з урахуванням особливостей території.

Головою облдержадміністрації поставлене завдання подолання непорозуміння та недовіри у відносинах між владою і громадськістю на регіональному рівні, створення пулу висококваліфікованих громадських активістів – справжніх агентів розвитку та підтримки реформ на місцях.

Тож сьогодні Департамент спільно з Громадською радою працюють над створенням дієвого механізму залучення громадськості області до участі в управлінні державними справами та напрацювання чіткої програми діяльності з розвитку регіону.

Нормативна база  сформована – прийняте Положення про громадську раду при облдержадміністрації та Регламент її роботи, затверджено перелік постійних комісій і їх персональний склад. Відбулись два робочих засідання новообраної ради.

«Головним пріоритетом роботи нового складу громадської ради стане наповнення її діяльності конструктивним змістом і активізацією роботи як членів ради, так і органів влади», – вважає голова громадської ради Сергій Тихоновський, виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Луганської області.

Тож влада і громада готові разом впроваджувати реформи та вести відвертий діалог щодо шляхів розбудови громадянського суспільства.