Прес-центр26 вересня 2017, 10:09

Влаштовано у сім'ї 88 % дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, – брифінг

Про пріоритетні напрями захисту прав дітей на Луганщині на брифінгу для ЗМІ розповіла начальник Служби у справах дітей облдержадміністрації Раїса Родіна.

Щодо розвитку і підтримки сімейних форм виховання вона зауважила – на підконтрольній українській владі території області проживає 1451 дитина-сирота і позбавлена ​​батьківського піклування, з них 1041 – у сім'ях опікунів та піклувальників.

Усього ж, у 2016-2017 роках у сімейні форми виховання влаштовано 367 дітей, з них усиновлено – 61, передано на виховання у сім'ї опікунів, піклувальників – 247, влаштована в дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім'ї – 61 дитина.

Наразі функціонує 13 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 90 дітей та 88 прийомних сімей, де виховується 166 дітей. Один дитячий будинок сімейного типу та 5 прийомних сімей, в яких виховується 18 дітей, переїхали з тимчасово окупованих територій області.

У 2016-2017 роках такі дитячі заклади створені у Попаснянському районі, Лисичанську і Рубіжному. Прийомні сім'ї – у Новопсковському, Сватівському, Кремінському, Новоайдарському та Станично-Луганському районах.

Кількість дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, влаштованих у сім'ї, по області складає 88 %. Високий показник влаштування дітей в сім'ї громадян України у Сватівському (96 %), Марківському районах і Рубіжному  – 92 %.

У 2017 році 159 дітей позбавлені батьківського піклування і стали сиротами при живих батьках, з них влаштовано в сім'ї громадян України 100 осіб, в інтернатні заклади освіти – 19.

У Марківському, Новопсковському та Сватівському районах усі діти, яким встановлено відповідний статус, визначені в сім'ї. Сьогодні в області ще 115 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування виховуються в інтернатних установах.

На обліку 322 дитини, які підлягають усиновленню, з них у віці від 6-17 років – 295 дітей. Менш захищеними залишаються діти середнього і старшого віку.

Активно в питаннях усиновлення працюють Сєверодонецький, Лисичанський і Рубіжанський міськвиконкоми, Кремінська та Сватівська райдержадміністрації.

Раїса Родіна відзначила, що зараз на обліку служб більш 328 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. При цьому майже 92 % з них проживають у сім'ях, де батьки ухиляються від виконання своїх обов'язків.

З метою подолання соціального сирітства, дитячої бездоглядності та безпритульності, запобігання правопорушенням серед неповнолітніх, за її словами, в області систематично організовується низка профілактичних заходів.

Так, за I півріччя 2017 року обстежено 675 сімей, за невиконання батьківських обов'язків попереджено 328 батьків, з них ініційовано притягнення до відповідальності – 169. Проведено 257 профілактичних рейдів, у ході яких вилучено з несприятливого оточення 14 дітей.

У 2018 році запланована участь в експерименті зі створення 5 патронатних сімей у Біловодському, Марківському, Попаснянському, Новопсковському районах та у Рубіжному. На територіях проводиться певна робота по навчанню і підготовці патронатних батьків.

Продовжується процес повернення неповнолітніх дітей з території РФ. На сьогодні на Україну повернуто 20 дітей. Усі вони визначені на виховання у сім'ї. Ще відносно 35 ведеться робота по відновленню документів, встановлення опіки, піклування або усиновлення.

Раїса Родіна також нагадала, що у 2014 році з установ, які розташовані в районі проведення АТО, були евакуйовані 852 дитини.

За час проведення АТО 21 дитина втратила батьків, які загинули під час антитерористичної операції, захищаючи незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Окрім того, 7 дітей загинули, 29 – отримали поранення.

В даний час постановою Кабінету Міністрів України затверджено Порядок надання статусу дитини, яка постраждала у результаті військових дій.