Прес-центр8 серпня 2019, 15:08

Власники земель у чотирьох населених пунктах Луганщини отримали сертифікати про розмінування

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Комарницький з робочою поїздкою відвідав Станицю Луганську.

Очільник області взяв участь у передачі представникам органів місцевого самоврядування Станично-Луганського та Біловодського районів пакетів документів, що підтверджують очищення ділянок місцевості від мін і вибухонебезпечних предметів та дозволять використовувати землю за належністю.

«На превеликий жаль, понад п’ять років триває ця неоголошена війна, що розірвала сім’ї та забрала людські життя. Зафіксовано понад 7 тисяч зруйнованих осель. Усе це лягло сумним тягарем на плечі наших громадян, – зауважив Віталій Комарницький. – Упевнений, що кожна війна має своє закінчення, і хотілося б, щоб цей час настав якомога швидше. Наші аграрії мають отримати можливість користуватися землями за призначенням – сіяти та збирати врожаї».

За його словами, завершився один з етапів розмінування. Було очищено близько 44 га сільськогосподарських земель, а також 16 га території, що складають дороги й лісосмуги.

Очільник області подякував піротехнікам за ту величезну, небезпечну та вкрай потрібну роботу, що вони проводять на Луганщині.

Зокрема, очищеними та перевіреними вважаються території населених пунктів Красний Деркул, Широкий і Красна Талівка Станично-Луганського району, а також с. Нижньобараниківка Біловодського району.

Розмінування зазначених ділянок місцевості проведено міжнародною організацією «The HALO Trust».

Власникам перевірених земельних ділянок рекомендовано взяти до уваги ризики, пов’язані з фактором російської агресії, проникнення диверсійних груп для встановлення вибухонебезпечних предметів.

У наслідок бойових дій, що тривають на території області з весни 2014 року, територія області зазнала рясного забруднення вибухонебезпечними предметами.

На сьогодні найбільш складна ситуація склалася у Попаснянському, Станично-Луганському та Новоайдарському районах. За кожним з цих районів закріплені та проводять роботи з очищення місцевості піротехнічні розрахунки ДСНС України. З липня 2014 року піротехнічними підрозділами ДСНС України очищено понад 6,6 тис. га території, виявлено, вилучено та знешкоджено близько 77,8 тис вибухонебезпечних предметів.

Також роботи з розмінування здійснюють спеціальні піротехнічні підрозділи Міністерства оборони України та Державної спеціальної служби транспорту Міністерства інфраструктури України. Крім того, на території Луганської області проводять роботи з гуманітарного розмінування неурядові організації: «The HALO Trust», Данська група розмінування DDG, Швейцарський фонд розмінування FSD, D.T.U., ТОВ «Демінінг Солюшнс».

У рамках робочої поїздки Віталій Комарницький ознайомився з ходом розмінування території навколо КПВВ «Станиця Луганська», зокрема, біля зруйнованого моста. Також очільник області оглянув організацію роботи з благоустрою зупинки безкоштовного автобусу, що здійснює перевезення громадян, які перетинають лінію розмежування.