Прес-центр1 жовтня 2020, 07:10

Вогнеборці продовжують гасіння масштабних пожеж на Луганщині: залучено 1 229 людей особового складу та 204 одиниці техніки

«Ситуація дуже складна - пожежа поширилась майже на 10 000 гектарів за добу. У вогняному колі опинились 11 селищ, у тому числі, у безпосередній близькості до Сєвєродонецька. Які це створює загрози зрозуміло. На жаль, четверо людей загинули, один із них - лісничий, ще троє потерпілих госпіталізовані з отруєнням чадним газом. Пошкоджені вогнем кілька десятків будинків та громадських споруд. Причини загорянь встановить слідство. Прокуратурою області вже порушено кримінальні провадження за ч. 1, 2 ст. 270 КК України (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки). Тривають невідкладні слідчі дії. Дякую за героїзм вогнеборцям та усім, хто протягнув руку допомоги Луганщині», - прокоментував ситуацію очільник області Сергій Гайдай

Станом на 07 годину ранку 1 жовтня 2020 року у Луганській області зафіксовано 146 пожеж, з них ліквідовано - 82, продовжується гасіння - 64.

Найбільше постраждали населені пункти Новоайдарського району: с.Муратове, де вогнем пошкоджено 26 приватних будинків, с.Кряківка – пошкоджено 5 будинків (з них 2 житлових), с.Трьохізбенка - 2 будинки. Із с. Муратове евакуйовано 35 людей. Дорослі тимчасово розміщені у школі  смт.Новойдар, а діти – у місцевій лікарні.

У Станично-Луганському районі поблизу селищ Вільхове, Лобочево та Геєвка лісова пожежа охопила понад 200 га, ще у трьох місцях відбулося загоряння очерету та сухої рослинності. Внаслідок чого у  с. Артема, вогнем пошкоджено 3 нежитлових будинки та 3 господарчі споруди, с. Болотене – 1 житловий будинок та 3 нежитлових, у с. Кондрашівка споруди не постраждали.

 Поблизу с. Половинкине Старобільського району зафіксовані 3 осередки  загоряння хвойної підстилки з переходом у верхову пожежу. Житловий фонд не постраждав.

Пожежа росповсюджувалась у напрямку м. Сєвєродонецька. Зокрема уночі, внаслідок  верхової пожежі у с. Вороново відбулись горіння на 4 вулицях. У селищах Сиротине та Осколонівка верхова пожежа перекинулась на  житлові будинки. Евакуйовано та тимчасово розміщено у школах м. Сєвєродонецька близько 85 осіб. Наразі загрози обласному центру немає.

Гасіння пожежі ускладнює сильний вітер швидкістю більш 20 метрів за секунду з поривами, не стійких напрямків.

До гасіння задіяно від ДСНС: ГУ ДСНС у Луганській області 37 одиниць техніки та 181 людина особового складу. ГУ ДСНС у Харківській області 10 одиниць техніки та 52 людини особового складу. ГУ ДСНС у Донецькій області 10 одиниць техніки та 55 людей особового складу. ГУ ДСНС у Дніпропетровській області 10 одиниць техніки та 49 людини особового складу. ГУ ДСНС у Полтавській області 5 одиниць техніки та 26 людей особового складу.

Від ГУ Національної поліції у Луганській області 22 одиниці техніки та 500 чоловік особового складу.

Від ЗСУ 14 одиниці техніки та 148 чоловік особового складу.

Від лісового господарства 56 одиниць техніки та 60 людей особового складу.

Всього до гасіння пожеж залучено 1 229 людей особового складу та 204 одиниці техніки.