Прес-центр1 лютого 2017, 10:02

Володимир Гройсман: Нам потрібна якісна освіта, яка буде готувати конкурентну людину з відповідними знаннями

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман у вівторок провів круглий стіл, присвячений обговоренню пріоритетних напрямів у галузі освіти і науки, які включено до розділу ІІІ «Розвиток людського капіталу» проекту Середньострокового плану пріоритетних дій Уряду до 2020 року.

«Питання освіти має ключове значення, починаючи від дошкілля, завершуючи українською наукою. Якщо будемо аналізувати наші можливості на усіх етапах навчання, ми зрозуміємо, що наш потенціал є надзвичайно високий. Правильна організація, відповідні пріоритети, фінансова підтримка дасть можливість нам змінити ситуацію у кращий бік і зробити це достатньо фундаментально», – наголосив Володимир Гройсман, відкриваючи круглий стіл.

«Освіта, якісна підготовка є надзвичайно важливими щодо розвитку держави, – зауважив Володимир Гройсман. – Все те, що ми сьогодні створюємо в освіті, все те, ми маємо в сьогоденні».

Говорячи про дошкільну освіту, Глава Уряду наголосив на пріоритетності забезпечення її 100 % доступності та скорочення черг до дитячих садків.

Уряд також докладає зусиль для створення належних умов для пришвидшення позитивних змін у системі середньої загальної освіти. Зокрема, важливо продовжувати створення опорних шкіл, що сприяє підвищенню якості знань, зауважив він.

«Нам потрібна школа, яка буде якісною та готувати конкурентну людину з відповідними знаннями», – підкреслив Володимир Гройсман.

На порядку денному Кабінету Міністрів – модернізація програми навчання та технологій професійно-технічної освіти в Україні. Володимир Гройсман зауважив, що вихованці професійно-технічних закладів в Україні, навчаючись на застарілих технологіях, часто потім не мають змогу знайти роботу через непідготовленість до сучасного виробництва. «Це означає, що ми з вами не ефективно інвестуємо в розвиток людського капіталу наших людей», – зазначив він.

Окремо Володимир Гройсман наголосив на важливості забезпечення підтримки української освіти та науки та її поєднання із потребами реального сектору економіки.

«Фундаментальне питання підтримки української освіти, української науки. Не утримання науки, а підтримки науки і науковців таким чином, щоб вони мали усі можливості поєднуватися з реальним сектором економіки», – наголосив він.

На переконання Прем’єр-міністра, у реформуванні системи освіти та науки в Україні стоять завдання як організації самої системи, так і забезпечення її фінансування. Такий підхід забезпечить якісний кінцевий результат.

«Нам треба все зробити для того, щоб освіта почала продукувати якість. Ця якість буде фундаментом і подальших змін в нашій країні», – підкреслив Володимир Гройсман.

Прем’єр-міністр зазначив, що сьогоднішнє засідання – вже третій круглий стіл з обговорення пріоритетів проекту Середньострокового плану пріоритетних дій Уряду до 2020 року. Така дискусія дасть можливість ідентифікувати проблеми, сучасний стан справ у сфері освіти і науки в Україні та напрацювати кроки, які спільно необхідно зробити, щоб змінити ситуацію у кращий бік, переконаний він.

У круглому столі взяли участь експерти, представники громадських організацій та Уряду, зокрема Віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко, Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич та Міністр фінансів України Олександр Данилюк.

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=249699136&cat_id...