Прес-центр4 жовтня 2018, 17:10

Володимир Гройсман: наша мета – 30 % зниження аварій і більше тисячі врятованих життів на рік

Уряд ставить завдання знизити смертність та травмування на дорогах на 30 % і опрацювати програму додаткового захисту дітей. Про це заявив Володимир Гройсман під час всеукраїнської наради з питань безпеки дорожнього руху.

Аварійність на українських дорогах є надзвичайно високою. Тому Уряд реалізує чітку стратегію щодо безпеки на дорогах України.

В Україні рівень смертності та травматизму внаслідок дорожньо-транспортних пригод є одним з найвищих в Європі. З 2005 року кількість загиблих на дорогах перевищила 74 тис людей. Кількість травмованих – понад 600 тис.

Володимир Гройсман заявив, що безпека руху – це комплексна робота. Дороги – лише одна її складова. Інші – персональна відповідальність водія і система контролю за ситуацією на дорогах. «Я не ставлю за мету карати людей. Але ми повинні розуміти і те, що ДТП – це, окрім іншого, перевищення швидкості і нехтуваннями правилами дорожнього руху. Має бути системний контроль і відповідальність водія. Ставлю завдання – досягти 30 % зниження аварій, травм і смертності. Це більше тисячі врятованих життів», – повідомив Прем’єр-міністр. Також він наголосив, що можливості для розгортання системи контролю є – і на законодавчому рівні, і в фінансовій площині.

В Україні стартувала державна програма підвищення безпеки дорожнього руху до 2020 року. Це план, який спирається на міжнародні рекомендації.

Крім наведення порядку з масовими порушеннями ДТП (основна причина смертності), один із великих розділів плану – нова інфраструктура: побудова безпечних пішохідних переходів з освітленням, з острівцями безпеки, побудова великої кількості кільцевих перехресть (програми розбудови інфраструктури безпеки «500-500-1000») та фізична ліквідація концентрації місць ДТП. Для реалізації цієї програми при Кабінеті Міністрів створена спеціальна Координаційна рада з питань безпеки руху, розроблені і затверджені нові норми будівництва доріг.

За матеріалами Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України